Francuskinje pobjegle iz kampa džihadista, žele kući - Vijesti.me
POBJEGLE NAKON TURSKE AKCIJE

Francuskinje pobjegle iz kampa džihadista, žele kući

"Želimo da se vratimo zbog naše zemlje da bi nastavili sa životima. Ovdje sam pet godina i želim da se vratim, da vratim izgubljeno vrijeme", rekla je jedna od njih

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Tri Francuskinje koje su pobjegle iz kampa osumnjičenih džihadista na sjeveru Sirije kažu da žele da se vrate kući.

One žele da se suoče sa pravnim postupkom bilo koje vrste zbog navodnih veza sa Islamskom državom.

Francuskinje, intervjuisane u sirijskom gradu Suluk koji je pod kontrolom snaga koje podržava Turska, navode da su pobjegle tokom haosa koji je vladao za vreme prošlomjesečne turske operacije u Siriji i da su se predale turskim snagama u nadi da će se vratiti kući.

One kažu da su spremne da se vrate u Francusku zbog njihove djece, dodajući da su uslovi u kampu Ain Isa, koji je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD, bili veoma teški.

"Želimo da se vratimo zbog naše zemlje da bi nastavili sa životima. Ovdje sam pet godina i želim da se vratim, da vratim izgubljeno vrijeme", rekla je jedna od njih.

Druga Francuskinja ističe da želi da se što prje vrati u domovinu i da nije problem šta god da francuski sudovi odluče.

Opisujući kako je bilo u kampu, ona navodi da su se djeca često razboljevala i da nije bilo dovoljno hrane.

Rojters napominje da Francuskinje nisu željele da se identifikuju, niti su iznjele detalje o svojim životima prije pritvaranja.

Vjeruje se da su njih tri bile među ženama i djecom bivših boraca Islamske države koji su ubijeni ili uhapšeni nakon što je ta džihadistička grupa protjerana iz svojih uporišta u Iraku i Siriji.


Vidi sve komentare