Guverner Peri ispao iz trke za predsjednika SAD-a - Vijesti.me
Good bye PERRY

Guverner Peri ispao iz trke za predsjednika SAD-a

"Danas prekidam svoju kampanju i odsad podržavam Gingriča za predsjednika Sjedinjenih Država", dodao je Peri. "Vjerujem da je Gingrič konzervativni vizionar koji je u stanju da promijeni našu zemlju"

Guverner Teksasa Rik Peri odustao je danas od izbora za republikansku kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima 2012. nakon što je niz gafova i kontroverznih izjava smanjilo izborne šanse ovom do nedavno vodećem kandidatu.

"Oduvijek sam smatrao da je misija važnija od čovjeka. Ramišljajući o nastavku kampanje, zaključio sam da za mene nema održivog puta u kampanji 2012.", rekao je Peri (61) svojim pristalicama u Južnoj Karolini, konzervativnoj južnjačkoj saveznoj državi gdje se nadao da će oživjeti svoju kampanju na subotnjim izborima za republikansku kandidaturu.

"Zato danas prekidam svoju kampanju i odsad podržavam Gingriča za predsjednika Sjedinjenih Država", dodao je Peri. "Vjerujem da je Gingrič konzervativni vizionar koji je u stanju da promijeni našu zemlju", istakao je.

Peri je u kampanju ušao u avgustu i nakratko je bio u prednosti u odnosu na ostale republikanske kandidate, ali niz gafova i kontroverznih izjava smanjili su mu popularnost u anketama.

Govoreći o Gingriču, bivšem predsjedniku Zastupničkog doma Kongresa, Peri je rekao: "Imali smo razlika u mišljenjima, što je normalno u svakoj kampanji. I Gingrič nije savršen, ali ko to među nama jeste?", upitao je.

Peri i Gingrič su proteklih dana kritikovali vodećeg republikanskog kandidata Mita Romnija zbog načina na koji je vodio privatni fond "Bain Capital" pa su ga pozvali da objavi koliki je povrat poreza ostvario.

Peri je agresivnom retorikom pretekao u anketama bivšeg guvernera Masačusetsa Romnija i ostale suparnike nedugo nakon što je u avgustu prošle godine ušao u predsjedničku trku.