Hariri u Parizu dočekan uz počasti: Razgovara sa Makronom - Vijesti.me
PREMIJER LIBANA IZ SAUDIJSKE ARABIJE DOŠAO U FRANCUSKU

Hariri u Parizu dočekan uz počasti: Razgovara sa Makronom

Hariri je stigao u Pariz iz Rijada gdje se nalazio od podnošenja ostavke. Njegova ostavka je izazvala krizu u Libanu kao i razne spekulacije

Emanuel Makron, Saad Hariri
Emanuel Makron, Saad Hariri (Foto: Reuters)

Premijer Libana Saad Hariri, koji je 4. novembra iz Saudijske Arabije podnio ostavku i od tada se nije vratio u svoju zemlju, danas je doputovao u Pariz gdje su u toku razgovori s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Hariri je u Jelisejsku palatu dočekan uz sve počasti koje se priređuju premijerima neke zemlje. Makron je na ulazu u palatu dočekao Haririja, koji je iz Rijada doputovao jutros oko 7.00.

Premijer Libana (47) stigao je u Francusku sa suprugom i porodicom a tokom dana će im Makron i njegova supruga Brižit prirediti ručak.

Hariri je po dolasku u Pariz imao telefonski razgovor s predsjednikom Libana Mišelom Aunom kojem je prenio da se vraća u Liban u srijedu na državni praznik, Dan nezavisnosti.

Njegova ostavka je izazvala krizu u Libanu kao i razne spekulacije.

Liban je nekada bio pod protektoratom Francuske koja sada igra posrednika u nastaloj krizi jer libanski zvaničnici tvrde da je Hariri bio zatočen u Rijadu, što su saudijske vlasti demantovale.

Libanska televizija Futura TV, u vlasništvu porodice Hariri, prenijela je jutros da je premijer stigao u Pariz.

Tu informaciju su potvrdile aerodromske službe pariskog aerodroma Burže koje su navele da je avion sa Haririjem sletio jutros u 7.00.

Hariri je sinoć pošto su se pojavile spekuacije da ga Saudijci u Rijadu drže protivno njegovoj volji, objavio je da je krenuo ka aerodromu.

"Reći da sam držan u Saudijskoj Arabiji i da mi nije dozvoljavano da napustim zemlju je laž. Krenuo sam ka aerodromu", napisao je Hariri juče na Tviteru, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ranije član Haririjeve stranke najavio da će dosadašnji predsjednik libanske vlade napustiti Rijad i, na poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona, krenuti u Francusku, ali da se nakon te posjete neće direktno vratiti u Bejrut. 

Rojters navodi da je iznenadna Haririjeva ostavka podnijeta u Saudijskoj Arabiji i njegov ostanak u toj u zemlji u međuvremenu izazvao strahovanja u pogledu stabilnosti Libana i toga da bi ova zemlja mogla da se nađe usred gorkog rivalstva Rijada i Irana.