Hezbolah pohvalio odgovor Sirije na izraelske napade - Vijesti.me
ZNAK "NOVE STRATEŠKE FAZE"

Hezbolah pohvalio odgovor Sirije na izraelske napade

Hiljade boraca Hezbolaha poslato je da se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Asada u građanskom ratu u Siriji

vojnik, Sirija, rat
vojnik, Sirija, rat (Foto: Reuters)

Libanski Hezbolah pohvalio je danas odgovor Sirije na izraelski napad na iranske i sirijske baze u Siriji, ocijenivši da signalizuje "novu stratešku fazu" koja stavlja tačku na povredu sirijske teritorije.

Izrael je saopštio da je oborio iranski dron koji je iz Sirije prodro u izraelski vazdušni prostor i potom napao bazu iz koje je ispaljen. Sirija je odgovorila žestokom protivavionskom vatrom i jedan izraelski avion F-16 je pao na sjever Izraela.

Ta zemlja je potom izvela "napad velikih razmjera" na 12 baza u Siriji. Sirija i njeni saveznici, Iran i Hezbolah, porekli su da je dron ušao u izraelski vazdušni prostor.

Hezbolah je saopštio da "hrabro suprostavljanje agresiji izraelskih aviona uključujući i obaranje jednog (aviona) F-16 otvara novu stratešku fazu koja okončava povredu sirijskog vazdušnog prostora i njenih teritorija".

Hiljade boraca Hezbolaha poslato je da se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada u građanskom ratu u Siriji. Ta ekstremistička proiranska organizacija je rekla da današnji razvoj događaja označava "odlučan kraj starim dogovorima".

U Izraelu su u međuvremenu privremeno suspendovani letovi s međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva nakon što su provjereni tragovi sirijskih raketa koje su jutros ispaljene u znak odgovora na izraelske napade. 

Izraelske vlasti vjeruju da su ispaljene rakete tipa SA-5 došle do centralnog dijela Izraela i zbog toga je aerodrom zatvoren, prenijeli su izraelski mediji.