Iran optužuje SAD i Izrael za ubistvo svog naučnika - Vijesti.me
TERORIZAM?

Iran optužuje SAD i Izrael za ubistvo svog naučnika

Prema predsjedniku iranskog parlamenta, ove dvije zemlje već godinama ubijaju iranske naučnike koji rade na razvoju iranskog nuklearnog programa.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani izjavio je da je ubistvo iranskog naučnika, stručnjaka za nuklearnu fiziku, u subotu, u Teheranu američko-cionistički teroristički napad, javila je iranska agencija Mehr.

"Američko-cionistički teroristički napad na iranskog naučnika novi je pokazatelj nivoa mržnje Sjedinjenih Država... Amerikanci moraju dobro da razmisle o posljedicama tih nedjela", rekao je Laridžani.

Iranski mediji su prestali Dariuša Rezajea nazivati nuklearnim naučnikom, a prema agencija Fars daje se naslutiti da se radilo o grešci jer ona navodi da je 35-godišnji Razaje pohađao postdiplomske studije iz područja električne energije na teheranskom univerzitetu.

Juče su razne iranske novinske agencije predstavljale Rezajea kao profesora fizike i stručnjaka za nuklearnu fiziku.

Agencija Isna je navela da je bio povezan s Iranskom organizacijom za atomsku energiju, a agencija Mehr da je bio predavač i bavio se istraživanjima na području neutronske fizike u toj organizaciji.

Agencija Fars dodaje da je bio povezan s ministarstvom obrane.

Rezaje je ubijen juče s pet hitaca koje su u njega ispalile nepoznate osobe, na motoru, dok je sa ženom, koja je u napadu ranjena, išao po djecu u vrtić.

Nekoliko iranskih nuklearnih naučnika je posljednjih godina ubijeno u atentatima ili su neobjašnjivo nestali, što Teheran pripisuje Izraelu i zapadnim silama, koje optužuje da pokušavaju da zaustave razvoj iranskog nuklearnog programa.

U Teheranu ubijen iranski stručnjak za nuklearnu energiju >>>