Iran: Prijetnje SAD su bez ikakvog efekta - Vijesti.me
ODBACILI ZAHTJEV ZA OSLOBAĐANJE

Iran: Prijetnje SAD su bez ikakvog efekta

Predsjednik SAD Donald Tramp ranije je kazao da je spreman da nametne Iranu nove ozbiljnije sankcije ukoliko ta zemlja ne oslobodi uhapšene američke građane i ne pošalje ih nazad u SAD

Teheran
Teheran (Foto: Beta/AP)

Iranska vlada odbacila je danas zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da oslobodi državljane Amerike navodeći da nema kontrolu nad pravosuđem i da nikakve prijetnje SAD nemaju efekat na odlučnost pravosuđa u Iranu.

“Sudstvo, sudovi i sudije Irana u potpunosti su nezavisni kao i u svakoj drugoj državi. Nikakve intervencije ili prijeteće izjave koje američki zvaničnici i institucije upućuju, nemaju nikakav efekat na volju i odlučnost pravosudnog sistema u državi da kazni kriminalce i one koji krše zakon ili narušavaju državnu bezbjednost”, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahrama Gasemija.

On je to rekao upitan da prokomentariše spremnost američkog predsjednika Donalda Trampa da nametne Iranu nove ozbiljnije sankcije ukoliko ta zemlja ne oslobodi uhapšene američke građane i ne pošalje ih nazad u SAD, prenosi AFP.

Kako navodi agencija, ovo je uslijedilo nakon proglašenja desetogodišnje zatvorske kazne za špijuniranje kinesko-američkom istraživaču sa univerziteta Prinston, Sijue Vangu početkom nedjelje.

Kako je Rojters prethodno prenio saopštenje Bele kuće početkom nedjelje, Tramp je upozorio Iran da će se suočiti sa “novim i ozbiljnim posledicama” ako ne oslobodi i vrati sve neopravdano pritvorene američke državljane.

On je zatražio od Teherana da vrati Roberta Levinsona, bivšeg američkog policajca koji je nestao prije više od deset godina u Iranu kao i da oslobodi biznismena Siamaka Namazija i njegovog oca Bakira.