Iran upire prst u SAD: Persijski zaliv pretvorili u "bure baruta", samo što nije eksplodiralo - Vijesti.me
"AMERIKANCI PRODALI ORUŽJE U REGIONU"

Iran upire prst u SAD: Persijski zaliv pretvorili u "bure baruta", samo što nije eksplodiralo

Strateški važan region Persijskog zaliva, kroz koji prolazi trećina nafte koja se transportuje morem, nalazi se u središtu tenzija između SAD i Irana, dvije zemlje koje od 1980. nemaju diplomatske odnose

Mohamed Džavad Zarif
Mohamed Džavad Zarif (Foto: Twitter)

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif optužio je SAD da su region Persijskog zaliva pretvorile u "bure baruta spremno da eksplodira".

SAD su to učinile prodajući oružje svojim saveznicima u regionu.

"SAD su prošle godine u regionu prodale oružje u vrijednosti 50 milijardi dolara. Neke od zemalja regiona, čije stanovništvo ne predstavlja ni trećinu iranskog, potrošile su na vojne nabavke 87 milijardi dolara", rekao je Zarif za al-Džaziru tokom posjete Kataru.

Strateški važan region Persijskog zaliva, kroz koji prolazi trećina nafte koja se transportuje morem, nalazi se u središtu tenzija između SAD i Irana, dvije zemlje koje od 1980. nemaju diplomatske odnose.

Napetosti ne prestaju da rastu otkako je predsjednik SAD Donald Tramp 2018. povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uveo sankcije Teheranu.

"Ako govorite o prijetnjama u regionu, prijetnje dolaze iz SAD i njihovih saveznika koji istovaraju oružje u regionu i koji su region načinili buretom baruta koje samo što nije eksplodiralo", naveo je šef iranske diplomatije.

Vašington želi da okupi koaliciju koja bi štitila pomorski saobraćaj u Ormuskom moreuzu nakon više napada na tankere. SAD za te napade krivi Teheran dok Iran negira umješanost.

Zarif se u Dohi sastao s katarskim kolegom Mohamedom ben Abdulrahmanom al-Tanijem s kojim je razgovarao o "pitanjima od zajedničkog interesa", prenjela je katarska državna agencija.

Katar je blizak saveznik SAD i domaćin je jednoj od najvećih američkih baza u regionu ali održava i prijateljske odnose s Iranom.