Izgubljeni svijet otkriven ispod Antarktika - Vijesti.me
OTKRIĆe

Izgubljeni svijet otkriven ispod Antarktika

„Izgledalo je gotovo kao prizor sa druge planete“, kazao je vođa ekspedicije Aleks Rodžers

Tim naučnika sa Univerziteta Oksford otkrio je jedan cijeli „izgubljeni svijet“ u oblasti između Antarktika i Južne Amerike gdje žive do sada nepoznate vrste, javili su britanski mediji.

Naučnici su rekli da su u istraživanju hidrotermalnih procjepa, dubokim i do 2,4km, u kojim temperatura dostiže i do 382 C, koristili vozilo sa daljinskim upravljanjem i otkrili „fascinantni“ svijet naseljen novim vrstama morskih sasa, predatorskih morskih zvijezda i kolonija jeti rakova.

„Izgledalo je gotovo kao prizor sa druge planete“, kazao je vođa ekspedicije Aleks Rodžers, profesor zoologije na Univerzitetu Oksford.

Stvorenja koja žive u hidrotermalnim procjepima uglavnom su bijele boje, djeluju kao da nisu sa naše planete. U dubokim morskim procjepima u koje ne doseže dnevna svjetlost, energija ne potiče od sunca već od hidrotermalne energije koja se generiše u zemljinoj kori ispod okeana.

„Izgledalo je gotovo kao prizor sa druge planete“, kazao je vođa ekspedicije Aleks Rodžers, profesor zoologije na Univerzitetu Oksford.
U ovom mračnom i vrelom „izgubljenom svijetu” u Južnom okeanu u blizu Antarktika žive čitave biološke zajednice, a naučnici su bili zapanjeni tako velikim brojem nikad ranije viđenih vrsta.

„Veliki broj životinja pronađenih u pomenutom procjepu nikada ranije nije nađeno u hidrotermalnim procjepima u drugim okeanima,“ kazao je Rodžers.

Pronađene su čitave kolonije jeti rakova, morskih sasa, grabljive morske zvijezde sa sedam krakova i oktopodi bijele boje, toliko brojni da pužu jedni preko drugih.

Izvještaj o ovim izuzetnim otkrićima objavljen je u biološkom odjeljku časopisa „Pablik lajbreri of sajens“, publikaciji neprofitne naučne organizacije, a zaključci do kojih naučnici u daljim ispitivanjima budu došli mogli bi da budu korisni za saznanja o postanku života na zemlji, kao i prilikom traganja za životom na drugim planetama.