Izraelski zvaničnik: Obama je u dosluhu sa Palestincima - Vijesti.me
"SRAMOTNI POTEZ PROTIV IZRAELA"

Izraelski zvaničnik: Obama je u dosluhu sa Palestincima

Vašington smatra da nesporazume dva naroda valja riješiti za pregovarački stolom

Barak Obama
Barak Obama (Foto: Reuters)

Jedan izraelski zvaničnik optužio je danas predsjednika SAD Baraka Obamu da je u dosluhu sa Palestincima "u sramotnom potezu protiv Izraela", nakon što je saznao da Bijela kuća ne namjerava da uloži veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti u kojoj se osuđuje izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Predsjednik Obama i sekretar (Džon) Keri su iza sramnog poteza protiv Izraela u UN. Administracija SAD je tajno, iza leđa Izraela skuvala sa Palestincima ekstremno antiizraelsku rezoluciju koja će dati vjetar u leđa teroru i bojkotima i efektivno pretvoriti Zapadni zid (Zid plača) u okupiranu palestinsku teritoriju", rekao je taj anonimni zvaničnik.

On je ocijenio da je to "napuštanje Izraela kojim se prekida decenijska politika SAD zaštite Izraela u UN".

Dan ranije se izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio budućem predsjedniku SAD Donaldu Trampu da pomogne da se ta rezolucija odbaci.

SAD smatraju jevrejska naselja preprekom za mir, ali tradicionalno koriste pravo veta kao stalni član Savjeta bezbjednosti UN da blokiraju rezolucije u kojima se optužuje Izrael.

Vašington smatra da nesporazume dva naroda valja riješiti za pregovarački stolom.

Međutim, nakon osam godina neuspelih napora da se to postigne tokom Obamine administracije Izrael je izrazio zabrinutost da bi se odlazeći predsjednik mogao odlučiti na odvažan korak da ostavi svoj pečat u regionu.

Izjava neimenovanog izraelskog zvaničnika je jedno od posljednjih poglavlja u hladnim odnosima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Obame tokom i signal ere bliskih veza sa dolazećom Trampovom administracijom.