Jemen: Četiri osobe stradale u bombaškom napadu ID - Vijesti.me
NAPAD NA ŠIITSKU DŽAMIJU

Jemen: Četiri osobe stradale u bombaškom napadu ID

Bombaški napad dogodio se tokom poslijepodneva, kada je eksplodirao jedan automobil bomba kod džamije Bohras, gdje većinski žive šiiti

Islamska država
Islamska država (Foto: Beta-AP)

Četiri osobe su danas stradale u Sani, u bombaškom napadu na jednu šiitsku džamiju, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Bombaški napad dogodio se tokom poslijepodneva, kada je eksplodirao jedan automobil bomba kod džamije Bohras, gdje većinski žive šiiti.

U napadu su stradale četiri osobe, a četiri su ranjene. 

Ogranak Islamske države u Jemenu, koji se predstavlja kao Karar al-Moajed, je ubrzo poslije toga preko društvene mreže Tviter preuzeo odgovornost za napad. 

Islamska država je u posljednje vrijeme preuzela odgovornost za nekoliko bombaških napada u Sani, a meta su takođe bili pripadnici šiitske manjine. 

U ovom trenutku vladine snage u Jemenu pokušavaju da napreduju ka jugu zemlje, prema važnom strateškom mjestu, koje je u rukama pobunjenika Huta. 

Saudijska Arabija je 26. marta sa zemljama Zaliva i SAD počela bombardovanje položaja pobunjenika Huta. 

Oni su između ostalog pod kontrolom držali Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena, i Aden, koji je aktuelni jemenski predsjednik Abed Rabo Mansur Hadi morao da napusti.