Južna Koreja priprema teren za američke rakete THAAD - Vijesti.me
USKORO SPORAZUM

Južna Koreja priprema teren za američke rakete THAAD

Seul i Vašington su u julu 2016. dogovorile postavljanje sistema THAAD u Južnoj Koreji kao odgovor na raketnu i nukleranu prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja

Južna Koreja zastava
Južna Koreja zastava (Foto: Shuterstock)

Južna Koreja će ove nedjelje zaključiti sporazum o preuzimanju zemljišta na kome će do juna biti postavljen američki napredni sistem raketne odbrane THAAD, saopštila je danas vojska Južne Koreje, a prenosi novinska agencija Jonhap.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će uskoro biti završen administrativni sporazum o preuzimanju Lote Skajhil kantri kluba u okrugu Songdžu, 296 kilometara južno od Seula, te da su već počele pripreme za procjenu uticaja na životnu sredinu. 

Seul i Vašington su u julu 2016. dogovorile postavljanje sistema THAAD u Južnoj Koreji kao odgovor na raketnu i nukleranu prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Vlasti u Seulu su u novembru pripremile ugovor prema kome će Loteu dati zemlju u Namjangdžuu, istočno od Seula, u zamjenu za golf teren na kome će biti postavljena četiri do devet THAAD sistema.

Originalno je Seul planirao da preuzme golf teren u januaru, ali je ovaj plan odložen zbog negodovanja Kine koja tvrdi da je američki sistem ozbiljna bezbjednosna prijetnja za nju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Seul ubrzati plan za THAAD i predati zemlju američkoj vojsci u skladu sa dogovorom.

"Ako se prebacivanje i dizajniranje i razvoj budu radili istovremeno, proces će biti završen bez prevelikog odlaganja. Zbog prethodnog neočekivanog odlaganja, ubrzaćemo stvari", rekao je izvor iz južnokorejske vojske.