Kairo: Nećemo uhapsiti Amal Kluni - Vijesti.me
SPORNI IZVJEŠTAJ ADVOKATICE

Kairo: Nećemo uhapsiti Amal Kluni

Amal Kluni
Amal Kluni (Foto: Beta-AP)

Vlasti u Kairu demantovale su da su britanskoj advokatici Amal Kluni, koja brani jednog novinara Al Džazire, prijetile da će je uhapsiti ako dođe u zemlju.

Amal Kluni, supruga američkog glumca Džordža Klunija, izjavila je juče da su joj egipatske vlasti pretile hapšenjem prije objavljivanja njenog veoma kritičnog izvještaja o egipatskom pravosuđu, prošle godine u februaru.

"Egitaske vlasti su me pitale da li kritikujem vojsku, pravosuđe ili vladu u svom izvještaju. Odgovorila sam potvrdno, posle čega su mi iz Kaira javili da postoji mogućnost da budem uhapšena po dolasku u zemlju", rekla je Amal Kluni u intervjuu Gardijanu. 

"Egipatske vlasti nijesu spriječile Amal Kluni da dodje u Egipat. Ne postoje nikakve mjere koje bi omele njen dolazak. Ona može da dođe u svakom trenutku", navodi se današnjem saopštenju, a prenosi agencija Mena. 

U izvještaju, koji je objavljen 10. februara 2014. godine, Amal Kluni zamjera nedostatak nezavisnosti u egipatskom pravosuđu jer je njen klijent Muhamed Fahmi žrtva pravosudnog sistema u kojem samo vlasti biraju sudije. 

Njena izjava dolazi dan nakon što je Kasacioni sud u Egiptu naredio ponovno sudjenje trojici novinara TV stanice Al Džazira, poslije saslušanja koje je trajalo samo nekoliko minuta. 

Muhamed Fahmi, kanadsko-egipatskog porekla, Australijanac Piter Grest i Baher Muhamed iz Egipta u zatvoru su od decembra 2013. godine, a ni sada im nije odobreno puštanje na slobodu uz kauciju. 

Oni su osuđeni da su pomagali Muslimansko bratstvo, koje je vlada u Egiptu proglasila terorističkom organizacijom.