Kako je odmor u Crnoj Gori bio pokriće za prebacivanje Smolenkova u SAD - Vijesti.me
JAHTOM NAPUSTIO PORTO MONTENEGRO

Kako je odmor u Crnoj Gori bio pokriće za prebacivanje Smolenkova u SAD

Agencija Interfaks je u petak objavila da su ruske vlasti smijenile zvaničnike koji su dozvolili da Smolenkov pobjegne u Crnu Goru

Oleg Smolenkov
Oleg Smolenkov

Odmor u Crnoj Gori je izgleda bio pokriće za pažljivu američku operaciju prebacivanja na bezbjedno Olega Smolenkova i njegove porodice, piše "Gardijan".

Bivšeg službenika Kremlja, ruski mediji su identifikovali kao špijuna CIA kojeg su njeni agenti 2017. izvukli iz Rusije zbog njegove bezbjednosti.

"Gardijan" piše da je "Pobjeda", "list poznat po dobrim izvorima u službama bezbjednosti", objavila da je porodica Smolenkov stigla u Tivat 14. juna 2017.

Rusija hoće da zna gdje je Smolenkov: Nestao dok je bio na odmoru u Crnoj Gori  >>> 

Smolenkov je sa suprugom Antoninom i troje djece nekoliko dana kasnije navodno prebačen jahtom iz Porto Montenegra. Američki kontakti su rekli Crnogorcima da postoje neki ljudi koji moraju da se ukrcaju na jahtu "bez ikakave pompe", što su Crnogorci prihvatili ne postavljajući pitanja, piše britanski list.

Kroz Porto Montenegro redovno prolaze superbogati vlasnici jahti koji izbjegavaju publicitet, a marina je poznata i kao središte švercerskih aktivnosti, navodi "Gardijan", dodajući da zbog toga misteriozni odlazak koji zahtijeva tajnost nije privukao pažnju.

Porto Montenegro(Foto: Porto Montenegro)

Agencija Interfaks je u petak objavila da su ruske vlasti smijenile zvaničnike koji su dozvolili da Smolenkov pobjegne u Crnu Goru. 

Na proljeće 2017, ruskim zvaničnicima je zabranjeno da putuju u Crnu Goru usljed tenzija zbog navoda o umiješanosti Moskve u pokušaj puča 2016, objavio je Interfaks.

Prepostavlja se da su Smolenkovi odvedeni jahtom preko Jadrana u Italiju, odakle su prebačeni u SAD.

Mediji su ove nedjelje objavili fotografiju kuće koju je porodica Smolenkov navodno kupila 2018. u Stafordu u Virdžiniji, 65 kilometara od Vašingtona, u oblasti gdje žive mnogi bivši pripadnici američke vojske i FBI.

Oleg i Antonina Smolenko su nekretninu kupili za 925 hiljada dolara na svoje ime.Komšije su kazale da su stanari imali ruski akcenat i da su iznenada otišli nakon što se u toj oblasti pojavio jedan novinar. 

CNN, koji je prvi javio da u Kremlju postoji američki izvor, navodi da je Smolenkov pomogao da se pokaže da predsjednik Rusije Vladimir Putin usmjeravao miješanje Kremlja u američke predsjedničke izbore 2016. u korist Donalda Trampa.

Rusija je te navode odbacila kao laži i klevetu.CNN je objavio da je doušnik evakuisan iz straha da bi Tramp mogao odati njegov identitet.

Kremlj je potvrdio da je Smolenkov radio u ruskoj predsjedničkoj administraciji, ali je saopštio da je smijenjen 2016/17, da nije bio zvaničnik visokog ranga te da nije imao pristup  Putinu.

Rođen 1969. u gradu Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve, Smolenkov se zaposlio u ministarstvu spoljnih poslova nedugo pošto je diplomirao i obavljao je prilično dosadne poslove u odsjecima za monetarne i finansijske poslove, navodi "Gardijan". Dobio je mjesto u ruskoj ambasadi u Vašingtonu 2000-ih, kada je ambasador bio Jurij Ušakov.

Ušakov je 2012. postao glavni Putinov spoljnopolitički savjetnik, a Smolenkov je najmanje pet godina bio njegova "desna ruka". List „Vedomosti“ je objavio da je Smolenkov imao pristup „veoma osjetljivim informacijama, uključujući obavještajne podatke.

Rusija je u četvrtak preko Interpola uputila zahtjev Vašingtonu da potvrdi mjesto boravka Smolenkova.


Vidi sve komentare