Kelin: NATO da ne jača svoje snage na Crnom moru - Vijesti.me
"TAJ POTEZ BI POTKOPAO REGIONALNU BEZBJEDNOST"

Kelin: NATO da ne jača svoje snage na Crnom moru

"Ukoliko bude donijeta odluka o formiranju stalnih snaga, to će naravno destabilizovati situaciju, jer to more ne pripada NATO-u"

Moskva
Moskva (Foto: Shutterstock.com)

Visoki ruski diplomata upozorio je NATO da ne jača svoje snage na Crnom moru, naglasivši da bi takav potez potkopao regionalnu bezbjednost.

Navodi se i da bi takav razvoj situacije dodatno poremetio odnose Moskve sa Sjevernoatlantskom alijansom.

"Ukoliko bude donijeta odluka o formiranju stalnih snaga, to će naravno destabilizovati situaciju, jer to more ne pripada NATO-u", rekao je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Kelin, prenijele su ruske agencije. 

Rojters podsjeća da su ruski državni mediji ranije ovog mjeseca izvjestile da je američki razarač "Ju-Es-Es Porter" ušao u Crno more radi rutinskog razmještanja, što je, kako su agencije navele, izazvalo dodatnu ljutnju u Moskvi jer je taj brod nedavno opremljen novim raketnim sistemom. 

U skladu sa Konvencijom iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno more ne mogu da drže svoje ratne brodove u tom moru duže od 21 dan, navodi britanska agencija, podsjećajući da na to more izlaze članice NATO-a Turska, Rumunija i Bugarska, dok Rusija ima svoju crnomorsku flotu sa bazom u Sevastopolju. 

"Crno more nema nikakve veze sa Alijansom. Ne mislim da bi to popravilo naše odnose sa NATO-om", istakao je Kelin. 

On je to rekao uoči samita NATO-a u Varšavi koji će biti održan sledećeg mjeseca, u trenutku kada su odnosi između Rusije i Alijanse izuzetno napeti zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, zaključuje Rojters.