Kim Džong Il u testamentu traži da se proizvodi nuklearno oružje - Vijesti.me
Pazite na kinu

Kim Džong Il u testamentu traži da se proizvodi nuklearno oružje

Iz Južne Koreje kažu da posjeduju testament preminulog vođe Sjeerne Koreje, u kojem navodno on traži od svog naroda da nastai proizvodnju nuklearnog oružja

Kim Džong Il
Kim Džong Il (Foto: Rojters)

"Imajte na umu da je konstantna proizvodnja nuklearnog oružja, projektila dugog dometa i biohemijskog oružja način da se održi mir na Korejskom poluostrvu i nikad ne spuštajte gard" navodno stoji u testamentu vođe, piše Dejli telegraf.

Jedan japanski magazin objaivo je da se član Službe za strateško informisanje Južne Koreje domogao Džog Ilovog tetamenta preko osobe vrlo bliske njemu.

U testametu se dalje navodi da "Sjeverna Koreja mora dobiti psihološki rat sa SAD. Pokazujući da smo nuklearna sila, moramo oslabiti uticaj Amerike a Korejskom poluostrvu, moramo ukloniti međunarodne sankcije i raditi na ekonomskom razvoju."

Iz testamenta se navodno vidi da je Kim Džong Il bio oprezan po pitanju najvećeg saveznika NR Kine: "Zemlja sa kojom sad imamo najbliži odnos može postati zemlja koje se moramo najviše paziti u budućnosti."

Vođa navodi da je "Kina kroz istoriju bila zemlja koja je zadavala mnogo teškoća Sjevernoj Koreji" i upozorio je svoj narod da ne dozvole da ih Kina eksploatiše.