Kim Džong-il umro nakon što se iznervirao - Vijesti.me
dragi vođa

Kim Džong-il umro nakon što se iznervirao

Neimenovani izvor tvrdi da je bio veoma bijesan i ljut, što je vjerovatno i dovelo do srčanog udara

Kim Džong Il
Kim Džong Il (Foto: Rojters)

Kim Džong-il preminuo je u vozu od posljedica srčanog udara nakon što se iznervirao zbog loše izgrađene brane na hidrocentrali od koje zavisi snabdijevanje Pjongjanga strujom.

Bivši sjevernokorejski vođa je 17. decembra prošle godine obilazio branu na hidrocentrali koja je zbog kvara puštala vodu kroz procjepe. Kako piše jedan južnokorejski list, Dragi vođa je odmah po saznanju o kvaru krenuo u inspekciju i naredio hitnu popravku.

Neimenovani izvor tvrdi da je bio veoma bijesan i ljut, što je vjerovatno i dovelo do srčanog udara.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je tek 19. decembra 2011. saopštila da je Kim Džong-il preminuo od posljedica srčanog udara izazvanog umorom i stresom.

Inače, hidrocentrala je bila jedan od ključnih projekata preminulog sjevernokorejskog vođe. Izgradnja je počela 2009. godine i Kim Džong-il je obišao radove po dva puta u 2009., 2010. i 2011. godini. Njeov sin, sadašnji lider Kim Džong-un, u inspekciju je otišao već četiri puta.

Neimenovani izvor tvrdi da je bio veoma bijesan i ljut, što je vjerovatno i dovelo do srčanog udara

Izgradnja hidrocentrale je završena u aprilu ove godine, čak sedam godina prije zadatog roka. No, nakon pritiska i brzine izgradnje hidrocentrala je loše urađena, zbog čega je došlo do brojnih pukotina na brani.

Ipak, nisu samo pukotine problem, već je, kako tvrdi neimenovani izvor, u pitanju sigurnost cijele brane visoke 100 i duge 555 metara.

Inače, postavlja se i pitanje zbog čega je Sjeverna Koreja tek nakon 51 sata objavila vijest o smrti lidera. Stručnjaci smatraju da su time željeli nešto prikriti, a vjeruje se i da je laž da je Kim Jong-il preminuo u vozu, jer obavještajci tvrde da privatni voz Dragog vođe 17. decembra nije napustio Pjongjang, objavio je Chosun.