Kina i SAD izglađuju vojne odnose - Vijesti.me
KRHKI DOGOVOR

Kina i SAD izglađuju vojne odnose

Odnosi su narušene prošle godine uslijed odluke SAD da prodaju oružje Tajvanu, a Kina je reagovala prekidanjem vojnih veza.

Američki i kineski ministri odbrane, Robert Gejts (Robert Gates) i Lijang Gunagli, dogovorili su jutros u Pekingu osnivanje zajedničke radne grupe kako bi se istražile mogućnosti dijaloga o strateškim pitanjima.

Time su armije dve moćne zemlje počele da izglađuju međusobne odnose, narušene prošle godine uslijed odluke SAD da prodaju oružje Tajvanu, na šta je Kina, koje to ostrvo smatra svojom teritorijom, odgovorila prekidom vojnih veza s Vašingtonom.

Međutim, sporazumom Gejtsa i Lijanga, sporno pitanje nije riješeno, a Lijang je izjavio da ne može garantovati da neće biti novog prekida odnosa u budućnosti ako SAD budu ignorisale kineske interese.

Uoči jutrošnjeg sastanka u Pekingu, Gejts je novinarima koji su putovali s njim u Aziju, rekao da su SAD zabrinute zbog ubrzanog razvoja odbrambenih kapaciteta Kine.

"Imaju potencijal da neke naše kapacitete dovedu u rizičan položaj. Moramo pripaziti na njih. Moramo im odgovoriti adekvatno sopstvenim programima", kazao je Gejts.

Prema njegovim riječima, program razvoja kineskog "stelt" aviona je "prevazišao američke obavještajne procjene".

Vašington je takođe zabrinut zbog novog balističkog projektila koji je Kina razvila a koji bi, teoretski, mogao da dosegne američki nosač aviona na udaljenosti od gotovo 3.200 kilometara.

Po svoj prilici, Kina je i na tom polju potukla američke procjene.

U vezi aviona sa "stelt" tehnologijom - koja omogućuje radarsku nevidljivost - Gejts je napomenuo da je Kina, ipak, godinama daleko od američkih kapaciteta, i da će SAD čak do 2025. godine imati mnogo više takvih aviona nego bilo koja druga zemlja na svijetu.

Gejts će u Pekingu ostati do srijede, a nakon razgovora sa Lijangom namjerava da se sastane i s drugim vodećim zvaničnicima Kine, uključujući predsjednika države Hu Djintaoa, koji bi sledeće nedelje trebalo da otputuje u zvaničnu posjetu SAD.

Gejts je prvi američki ministar odbrane koji dolazi u Kinu za poslednjih 11 godina.