Kina odlaže dodatne carine na američke automobile i na drugu robu - Vijesti.me
NAKON PRELIMINARNOG DOGOVORA SA VAŠINGTONOM

Kina odlaže dodatne carine na američke automobile i na drugu robu

Zvaničnici su rekli da će SAD početi s postepenim smanjivanjem carina na kinesku robu umjesto da ih dalje podižu, a Kina će to isto učiniti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Beta/AP)

 Kineska vlada saopštila je danas da će odložiti planirano uvođenje dodatnih carina na automobile proizvedene u SAD, kao i na drugu robu, poslije postizanja preliminarnog trgovinskog dogovora sa Vašingtonom.

Objava je uslijedila nakon što su SAD pristale da odlože planirano povećanje carina na kinesku robu u vrijednosti od 160 milijardi dolara i da prepolove ranije povećane carine.

"Kina se nada da će sarađivati sa SAD na bazi jednakosti i uzajamnog poštovanja ka rješavanju uzajamnih ključnih problema i promovisanju stabilnog razvoja kinesko-američkih ekonomskih i trgovinskih odnosa", navodi se u saopštenju kineske vlade.

Dvije zemlje su u petak objavile da je postignuta "prva faza" dogovora, prema kome će SAD smanjiti carine a Kina će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda. Sporazum se tiče još i intelektualne svojine, transfera tehnologije, finansijskih usluga i rješavanja sporova.

Zvaničnici su rekli da će SAD početi s postepenim smanjivanjem carina na kinesku robu umjesto da ih dalje podižu, a Kina će to isto učiniti.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer rekao je da se prema dogovoru postignutom u petak Kina obavezala da kupi američke poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 40 milijardi dolara tokom naredne dvije godine.

On je rekao da je Kina obećala i da će prekinuti dugo primjenjivanu praksu vršenja pritisaka na kompanije da predaju svoju tehnologiju kao uslov za pristup kineskom tržištu.

Peking je planirao da od danas uvede dodatne carine od 25 odsto na američke automobile, čime bi se ukupna carina podigla na 40 odsto.

Najteže pogođeni su bili njemački BMV i i Dajmlerov Mercedes, koji prevoze terenske automobile proizvedene u SAD i druge automobile u Kinu.

Za drugu robu je prećeno dodatnim carinama od 10 odsto i pet odsto.