Kina planira u aprilu testove na ljudima za vakcinu protiv koronavirusa - Vijesti.me
" pripremanje za najgore situacije"

Kina planira u aprilu testove na ljudima za vakcinu protiv koronavirusa

"Više timova istražitelja koriste razne tehnike da razviju potencijalnu vakcinu. Prvi treba da počnu sa kliničkim testovima krajem aprila", rekao je danas Su Nanping, zamjenik ministra za nauku i tehnologiju na konferenciji za novinare u Pekingu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Kina bi mogla krajem aprila da počne prve testove vakcina za novi kornavirus na ljudima, objavile su  kineske vlasti.

Naučnici iz cijelog svijeta rade na nalaženju lijeka za borbu protiv bolesti izazavane koronavirusom, koji se pojavio u decembru u Kini.

"Više timova istražitelja koriste razne tehnike da razviju potencijalnu vakcinu. Prvi treba da počnu sa kliničkim testovima krajem aprila", rekao je danas Su Nanping, zamjenik ministra za nauku i tehnologiju na konferenciji za novinare u Pekingu.

Kineski naučnici koriste više procedura za razvijanje vakcine, rekao je Zeng Jiksin, zamjenik direktora Nacionalne komisije za zdravlje, koja djeluje kao ministarstvo.

Među tim metodama je upotreba neaktivnog koronavirusa, upotreba genetskog materijala da bi se proizveli proteini koji će služiti kao antigeni, ili izmjena vakcina protiv gripa, rekao je Zeng. 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u utorak da će biti potrebno najmanje godinu dana da se dobije produkt koji može da se koristi u većim razmjerama.

"Vakcina je nešto dugoročno, jer bi to moglo da traje do 12 ili 18 meseci. To je pripremanje za najgore situacije", rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Oko 75.000 ljudi zaraženo je u kontinentalnoj Kini, van kineskih autonomnih teritorija Hongkong i Makao, a 2.200 je umrlo. U svijetu je od koronavirusa umrlo 11 ljudi, a 1.100 je zarađeno, u oko 25 zemalja.