Kineski predsjednik započeo posjetu SAD - Vijesti.me
ISTORIJSKA POSJETA

Kineski predsjednik započeo posjetu SAD

Odnosi SAD i Kine su kooperativni, ali i konkurentni, i predstoje im teški izazovi, saopštila je Bijela kuća, uoči sastanka predsjednika dvije države.

Posjeta Kine SAD
Posjeta Kine SAD (Foto: Beta)

Kineski predsjednik Hu Đintao započeo je istorijsku posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), tokom koje će sa američkim predsjednikom Barakom Obamom razgovarati o odnosima dvije zemlje i međusobnim problemima.

Odnosi SAD i Kine su kooperativni, ali i konkurentni, i predstoje im teški izazovi, saopštila je Bijela kuća, uoči sastanka predsjednika dvije države.

"Imamo kooperativan, ali i konkurentan odnos sa Kinom i, kao i u mnogim bilateralnim odnosima, u tome vidimo prednosti i shvatamo teške izazove koji nam predstoje", rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

Gibs je kazao da će američki predsjednik na sastancima sa svojim kineskim kolegom pokrenuti i pitanja koja se tiču ljudskih prava, prenosi Rojters.

Očekuje se da će među glavnim temama razgovora dvojice zvaničnika biti dramatičan porast napetosti između dvije Koreje i kinesko nastojanje da dođe do nastavka razgovora šest zainteresovanih strana.

Predsednik Hu će, kako se očekuje, tokom četvorodnevne posjete SAD, sa Obamom usvojiti nacrte novih temelja za buduće odnose Kine i Amerike.

Poseta kineskog predsednika SAD, u Americi se ocenjuje kao najznačajnija u poslednjih 30 godina i kao moguća prekretnica u odnosima dvije zemlje opterećene međusobnim monetarnim i ekonomskim problemima.