“Kiša” mrtvih ptica i u Švedskoj - Vijesti.me
POMOR SE NASTAVLJA

“Kiša” mrtvih ptica i u Švedskoj

Policija u švedskom gradu Falkopingu saopštila je da je između 50 i 100 čavki uginulo. Za neke je rečeno da su ih udarili automobili, ali ostale nemaju vidljive povrede, prenosi BBC.

Desetine mrtvih ptica nađene su u jednoj ulici u Švedskoj svega nekoliko dana nakon što su “kiša” od više hiljada mrtvih ptica zasula jedan grad u Sjedinjenim Državama.

Policija u švedskom gradu Falkopingu saopštila je da je između 50 i 100 čavki uginulo. Za neke je rečeno da su ih udarili automobili, ali ostale nemaju vidljive povrede, prenosi BBC. Kristofer Olofson iz spasilačke službe kazao je za AFP da su ptice primijećene oko ponoći, i da je pet njih poslato na analizu.

Odmah je došlo do poređenja sa misterioznom smrću oko pet hiljada kosova u američkoj državi Arkanzas u novogodišnjoj noći i sa oko 450 mrtvih ptica koje su pale u Luizijani.

Veterinarski zvaničnici su izjavili za jedan švedski radio da je slučaj u Falkopingu rijedak, ali da postoji niz razloga koji bi mogli objasniti događaj uključujući i “bolest ili trovanje”.

BBC je citirao jednog stanovnika, Drilona Hulaja, koji je kazao da je ulica kojom se vraćao kući u utorak veče bila prekrivena “stotinama mrtvih ptica”. On je kazao da se odmah sjetio događaja u gradu Bibi u Arkanzasu. Naučnici tvrde da su ptice u Arkanzasu uginule od šoka zbog novogodišnjeg vatrometa. U trenutku incidenta u Falkopingu nije bilo izvještaja o vatrometu niti o oluji. Incident u Baton ružu u Luizijani se objašnjava strujnim kablovima u koje su se ptice navodno uplele.

Profesor biologije i osnivač Instituta za istraživanje ponašanja ptica u Luizijani Den Kristol rekao je tim povodom da ptice \"ne udaraju u strujne kablove bez razloga\" i da su prethodno sigurno bile bolesne ili preplašene pa su napustile svoja gnijezda.

U Arkanzasu je zabeležen još jedan bizarni slučaj, pošto je oko 100.000 mrtvih riba pronađeno u rijeci Arkanzas, na oko 180 kilometara od Bibija.

Rojters je prenio pretpostavke stručnjaka da su ribe uginule zbog bolesti jer su stradale samo pripadnice jedne određene vrste.

Dok vladini stručnjaci ispituju primjerke mrtvih ptica, blogeri iznose najraznovrsnija objašnjenja zašto se ovo desilo. U mnoštvu teorija zavjere jesu tajni eksperimenti američke vlade, ekološki terorizam čija su meta prirodna bogatstva, početak smaka svijeta 2012, pa do toga da vanzemaljci izvode još jedan intergalaktički naučni eksperiment.