Kretanje malezijskog aviona ukazuje na smišljenu akciju, policija u stanu pilota - Vijesti.me
misterija leta MH370

Kretanje malezijskog aviona ukazuje na smišljenu akciju, policija u stanu pilota

Komunikacije na malezijskom avionu su namjerno prekinute; avion je letio još sedam sati nakon toga

Malezija erlajns
Malezija erlajns (Foto: Reuters)

Komunikacioni sistemi na avionu MH370 namjerno su isključeni, potvrdio je premijer Malezije Nadžib Razak. Istraga će zbog toga sada biti usmjerena na putnike i posadu.

Razak je izjavio da istraga nestanka aviona na letu MH 370 vjeruje da su komunikacije na njemu namjerno isključene i da je on skrenuo sa leta ka Pekingu i letio još više od sedam sati.

Nadžib je na konferenciji za novinare rekao da vlasti sada pokušavaju da avionu uđu u trag na dva moguća "koridora" - sjevernom od sjevernog Tajlanda preko granice sa Kazahstanom i Turkmenistanom, i južnom koridoru, od Indonezije ka južnom Indijskom okeanu, prenio je AP.

Ove informacije o avionu Melezijan erlajnsa potvrđuju višednevne spekulacije da njegov nestanak prije više od nedjelju dana nije bio slučajan, što znači da će se istraga sada fokusirati na to ko je mogao da preuzme kontrolu nad avionom i zašto, kao i da će zona potrage biti značajno proširena.

Nadžib je rekao da će biti okončana potraga u Južnokineskom moru, gdje je avion prvi put izgubio kontakt sa kontrolom leta.

Prema njegovim riječima, novi koridori potrage zasnovani su na posljednjim raspoloživim satelitskim podacima.

"Jasno je da je potraga za MH370 ušla u novu fazu", rekao je malezijski premijeri dodao: "Nadamo se da će nas ove nove informacije dovesti korak bliže pronalaženju aviona."

Kako je prenio Rojters, Nadžib je rekao da kretanje nestalog aviona ukazuje na smišljenu akciju nekog ko je skrenuo avion natrag prema Maleziji i ka zapadu.

Istražitelji su potrvrdili da je letjelica registrovana na vojnom radaru izgubljeni avion nakon što su njegove komunikacije vjerovatno isključene prije nego što je stigao do istočne obale Malezije, rekao je on.

"Uprkos medijskim izvještajima da je avio otet, želim da budem veoma jasan da još istražujemo sve mogućnosti u vezi sa tim šta je izazvalo MH370 da skrene s kursa", naveo je Nadžib. Istraga ukazuje na to da je na kretanje uticao neko unutar aviona, pa će istražitelji sada biti fokusirani na putnike i pilote.

On je poručio porodicama nestalih da se nada da će ova saznanja predstavljati novi korak ka pronalasku aviona.

U potrazi za letom MH370 na kome je bilo 239 ljudi, učestvuje 14 zemalja, 43 broda, 58 letelica i više stotina ljudi.

Policija pretražuje stan pilota

Nakon što je premijer potvrdio da je avion vjerovatno namjerno skrenut sa puta, policija je danas počela da pretražuje stan pilota, 53-ogodišnjeg Zaharija Ahmeda Šaha, rekao je visoki zvaničnik policije za agenciju Rojters.