Kristin Lagard proglašena krivom, ali neće biti nikakve kazne! - Vijesti.me
NEMARNO POSTUPANJE DIREKTORKE MMF

Kristin Lagard proglašena krivom, ali neće biti nikakve kazne!

Lagard je optužena kao bivša ministarka za nemarno postupanje nakon što je francuska država isplatila više od 400 miliona eura tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine

Kristin Lagard
Kristin Lagard (Foto: Reuters)

Sud pravde Republike Francuske proglasio je krivom direktorku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard za nemarno postupanje, ali kako prenosi AFP neće biti kažnjena ni na jedan način.

Lagard je optužena kao bivša ministarka za nemarno postupanje nakon što je francuska država isplatila više od 400 miliona eura tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine.

Lagardovoj (60) je prijetila zatvorska kazna od godinu dana i novčana kazna u iznosu od 15.000 eura.

AP je ranije ocijenio da bi osuda Lagardove mogla da utiče na njenu poziciju direktorke MMF-a.

Kredibilitet te institucije već je ugrožen kada je prethodni direktor Dominik Stros-Kan bio primoran da podnese ostavku 2011. godine, nakon što je optužen za seksualni napad, podsjeća agencija.

Lagardovoj se sudilo zbog uloge u arbitražnoj presudi iz 2008. godine, kojom je isplaćeno 403 miliona eura francuskom tajkunu Bernaru Tapiju, savezniku tadašnjeg predsjednika Nikolasa Sarkozija.

Direktorka MMF-a negirala je optužbe.

Tapi je tužio francusku banku "Kredit Lionas" zbog uloge u prodaji njegovih akcija u kompaniji "Adidas" 1990-ih godina.

Kada je Lagard postala ministarka finansija 2007. godine, pravni spor između Tapija i banke još nije bio riješen, a ona je izdala naređenje da se reši kroz privatnu arbitražnu komisiju, umjesto preko uobičajnih sudova.

Njeni advokati ranije su rekli za Rojters da će Lagard tražiti odlaganje suđenja o njenoj ulozi u isplati 400 miliona eura kontroverznom biznismenu Bernaru Tapiju, nakon spora koji je Tapi imao sa državom oko prodaje "Adidasa".

Tapi je ranije od države tražio odštetu, navodeći da ga je banka kojoj je prodao deonice "Adidasa" prevarila, jer je kasnije prodala te dionice za mnogo veće pare.