Kurdi napustili sirijski grad, Turska potvrdila njihovo povlačenje - Vijesti.me
EVAKUISALI RAS AL-AJIN

Kurdi napustili sirijski grad, Turska potvrdila njihovo povlačenje

Sirijska nevladina Opservatorija takođe je javila da su Kurdi završili povlačenje iz tog grada, a to je potvrdilo i tursko Ministarstvo odbrane

Detalj iz Sirije
Detalj iz Sirije (Foto: Beta-AP)

Portparol glavne kurdske grupe u Siriji rekao je danas da su njihovi borci evakuisali sjeverni grad Ras al-Ajin, i da oni više tamo nemaju oružano prisustvo.

Portparol Sirijskih demokratskih snaga rekao je da je današnja evakuacija dio sporazuma koji je Turska postigla uz posredovanje SAD o primirju.

Sirijska nevladina Opservatorija takođe je javila da su Kurdi završili povlačenje iz tog grada, a to je potvrdilo i tursko Ministarstvo odbrane.

Konvoj od 86 vozila je napustio Ras al Ajin i otišao u pravcu Tal Tamra, navodi se u saopštenju turskog ministarstva odbrane i dodaje da turske snage ne sprječavaju evakuaciju.

Prema sporazumu postignutom sa SAD turske snage uvele su petodnevno primirje na sjeveru Sirije gdje su bile u ofanzivi, da dozvole kurdskim snagama da se povuku iz pograničnog pojasa dubokog 32 kilometra.

Dogovoren prekid vatre ističe u utorak.

Poslije povlačenja kurdski borci treba da se rasporede u zoni od 120 kilometara izmedđu gradova Ras al Ajin i Tal Abad, 30 kilometara u dubinu.

Vašington je podržavao Kurde u borbi protiv Islamske države dok Turska smatra Kurde teroristima.