Lideri SAD i drugih zemalja opraštaju se od Džona Mekejna - Vijesti.me
PREMINUO DUGOGODIŠNJI AMERIČKI SENATOR

Lideri SAD i drugih zemalja opraštaju se od Džona Mekejna

Bivši američki predsjednici koji su spriječili Mekejnov ulazak u Bijelu kuću - Obama i Džordž Buš Mlađi, takodje su uputili saučešće

Džon Mekejn
Džon Mekejn (Foto: Reuters)

Lideri zemalja i aktuelni i bivši predsjednici SAD odali su poštu dugogodišnjem američkom senatoru Džonu Mekejnu koji je umro u 82. godini, hvaleći njegova postignuća.

Mekejn, kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD 2008. godine, na kojima je izgubio od Baraka Obame, umro je juče na svom imanju u saveznoj državi Arizoni poslije jednogodišnje borbe s rakom mozga, navodi Asošiejted pres.

Stotine ljudi, od kojih su neki mahali američkim zastavama, pozdravljale su na svakom nadvožnjaku i na svakoj izlaznoj rampi mrtvačka kola koja su nosila Mekejnovo tijelo s imanja na kojem je proveo posljednje nedjelje.

Predsjednik SAD Donald Tramp, koji se ranije rugao zarobljavanju Mekejna u Vijetnamskom ratu, uputio je porodici senatora "najdublje izraze saučešća".

Iako članovi iste stranke, Tramp i Mekejn su do kraja bili suprotstavljeni. Predsjednik je senatoru zamjerio što je glasao protiv pokušaja republikanaca da ukinu Obamin zakon o zdravstvenoj zaštiti, dok je Mekejn nedavno oštro kritikovao Trampov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je izraze saučešća na Tviteru, navodeći da je Mekejn bio "jedna od velikih političkih ličnosti našeg vremena" i "neumoran borac za jak transatlantski savez".

"Džon Mekejn je bio vođen uvjerenjem da je smisao političkog rada u služenju slobodi, demokratiji i vladavini prava. Njegova smrt je gubitak za sve koji dijele to uvjerenje", naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert.

Francuski predsjednik Emanuel Makron naveo je na Tviteru, na engleskom jeziku, da je preminuli senator "bio istinski američki heroj koji je čitav život posvetio svojoj zemlji".

Bivši američki predsjednici koji su spriječili Mekejnov ulazak u Bijelu kuću - Obama i Džordž Buš Mlađi, takodje su uputili saučešće.

Obama je naveo da je s Mekejnom, uprkos njihovim razlikama, dijelio "odanost nečemu višem - idealima za koje su se generacije Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale".

Buš, koji je Mekejna pobijedio na unutarpartijskim izborima za predsjedničkog kandidata republikanaca 2000. godine, nazvao ga je "čovekom čvrstih uvjerenja, patriotom najvišeg ranga i prijateljem koji će mu veoma nedostajati".

Očekuje se da će i Obama i Buš biti među govornicima na sahrani Mekejna.

Mekejn je proveo više od pet godina kao ratni zarobljenik u Vijetnamu, gdje je 1967. oboren dok je pilotirao.

Za člana Predstavničkog doma izabran je 1982. godine, a senator je bio od 1987. godine do smrti.