Lukašenko hoće babi da oduzme unuka - Vijesti.me
VOĐA NE PRAŠTA

Lukašenko hoće babi da oduzme unuka

Baka trogodišnjeg Danila čiji su roditelji pritvoreni opozicioni aktivisti u Bjelorusiji se bori da spriječi vlasti da joj oduzmu starateljstvo nad unukom.

Baka trogodišnjeg Danila čiji su roditelji pritvoreni opozicioni aktivisti u Bjelorusiji se bori da spriječi vlasti da joj oduzmu starateljstvo nad unukom.

Ljutsina Halip je rekla da Danil, koji ima tri i po godine, „stalno pita gdje su mu mama i tata“.

Njegovi roditelji Andrej Sanikov i Irina Halip nakon protestnog skupa opozicije održanog 19. decembra na kome se policija sukobila sa demonstrantima.

Policija je nakon predsjedničkih izbora, u prijestonici Minsku uhapsila stotine ljudi uključujući i opozicione kandidate. Mnogi su još uvijek zadržani u KGB-ovom državnom bezbjednosnom centru.

Kako je prenijela agencija „Interfax“, do sada je 31 osoba optužena u vezi sa opozicionim protestima.

Ljutsina Halip, čija se pritvorena kćerka Irina bavi istraživačkim novinarstvom, rekla je da mora da dokaže socijalnim radnicima iz odjeljenja za brigu o djeci da je sposobna da se brine o Danilu.

„Oni su nagovijestili da ja možda nisam dovoljno dobra da se brinem o njemu. Rekla sam im da imam sve što njemu treba. Prijavila sam se da budem njegova starateljka“, kazala je juče za BBC Halip.

„Posljednjih nekoliko dana jurim sa jednog na drugo mjesto da dokažem da nisam luda, da ne koristim droge i da nemam nikakvu seksualno prenosivu bolest,“ objasnila je.

Takođe je dodala i da je njen unuk podvrgnut različitim medicinskim tekstovima.

Irinin muž, Andrej Sanikov, je bio opozicioni kandidat na predsjedničkim izborima 19. decembra na kojima je Lukašenko pobijedio većinom od skoro 80% glasova.

Sanikov je bio brutalno pretučen, pretrpio je ozbiljne povrede noge i uskraćen mu je odgovarajući medicinski tretman, rekao je njegov advokat Pavel Sapelko.

Portparol ministarstva inostranih poslova Bjelorusije Andrej Savinih je izjavio da uhapšeni opozicioni aktivisti „imaju pristup advokatima i da su sva njihova prava poštovana u okviru istražnog postupka“.

On je optužio opozicione aktiviste da su pokušali da organizuju „politički prevrat koji je bio van okvira svih legalnih scenarija“.

U ovoj bivšoj sovjetskoj republici su se desili nasilni nemiri pošto je Lukašenkova izborna pobjeda u sjenci navoda o prevarama.

Posmatrači izbora iz OEBS-a su saopštili da su mnoga prebrojavanja glasova bila „veoma loša“. Bjeloruske vlasti su nešto kasnije zatvorile kancelariju OEBS-a u toj zemlji.

U medijskim izvještajima se navodi da je KGB sproveo seriju pretresa u kućama opozicionih aktivista i novinara, te da su u nekim slučajevima pretraživali kompjutere i kompjuterske diskove.

Dvadeset sedam zemalja članica EU razmatraju da li da ponovo uvedu zabranu putovanja predsjedniku Lukašenku i njegovim glavnim saradnicima. Zvanično saopštenje vezano za ovaj predlog se očekuje na sastanku ministara inostranih poslova zemalja EU koji će biti održan 31. januara.

Evropska unija je 2006 nametnula zabrane putovanja Lukašenku i 35 ministara, tužilaca i izbornih zvaničnika. Njihova sredstva u EU su takođe zamrznuta, što je predstavljalo odraz nezadovoljstva EU represijom nad bjeloruskim opozicionim aktivistima.

Ove zabrane su 2008. ukinute svima osim petorice zvaničnika, kada su bjeloruski disidenti oslobođeni iz zatvora.

Bjelorusija će danas biti u centru pažnje EU, pošto se bjeloruski šef diplomatije Sergej Martinov u Briselu sastaje sa zvaničnicima Unije.