Mahmud Abas najavio prekid veza s Izraelom - Vijesti.me
IZRAEL NIJE ODGOVORIO

Mahmud Abas najavio prekid veza s Izraelom

Tenzije su porasle proteklih dana nakon rušenja palestinskih zgrada za koje je izraelski vrhovni sud ocijenio da su izgrađene ilegalno

Protest protiv rušenja u Sur Baheru
Protest protiv rušenja u Sur Baheru (Foto: Mussa Qawasma/Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da se Palestinci neće više pridržavati sporazuma koji su ranije postignuti sa Izraelom.

Njegova objava je uslijedila nakon hitne sjednice zbog rušenja palestinskih zgrada za koje Izrael tvrdi da su ilegalno izgrađene na obodu Jerusalima.

Sporazumi potpisani u proteklih 25 godina pokrivaju brojne sfere aktivnosti, uključujući bezbjednosnu saradnju.

Izrael još nije odgovorio na taj potez.

Abas je najavio osnivanje komisije koja će odlučiti kako će odluka biti primjenjivana.
Tenzije između Izraela i Palestinaca su porasle proteklih dana nakon rušenja zgrada u Vadi Humusu (oblast Sur Bahera), za koje je izraelski vrhovni sud ocijenio da su izgrađene preblizu zaštitnog zida oko Zapadne obale.

Rušenje je izazvalo međunarodnu osudu(Foto: Reuters)

Izraelsko rušenje palestinskih zgrada, koje je 17 osoba ostavilo bez krova nad glavom, izazvalo je međunarodnu osudu.

„U svjetlu istrajavanja okupatorskih vlasti (Izraela) u kršenju svih potpisanih sporazuma i obaveza, objavljujemo odluku rukovodstva da prestane da djeluje u skladu sa sporazumima potpisanim sa izraelskom stranom“, rekao je Abas.

Nejasno je šta će ova odluka značiti u praksi i da li se odnosi na palestinsko priznanje Izraela, što je ključni dio mirovnih sporazuma iz Osla iz 1993. kojima je uspostavljena palestinska samouprava na okupiranim teritorijama Zapadne obale, istočnog Jerusalima i u Pojasa Gaze.

Abas je i ranije prijetio da će poništiti prethodne sporazume sa Izraelom, ali to nikad nije primijenjeno.

Izrael je u prošlosti upozoravao da će povlačenje iz sporazuma dovesti do kraja Palestinske uprave, de fakto vlade Palestinaca.


Vidi sve komentare