Maliki: Vazdušne snage da pomognu Kurdima - Vijesti.me
Borba protiv IS

Maliki: Vazdušne snage da pomognu Kurdima

Maliki je ovo naređenje izdao nakon što su sunitski borci iz redova IS učinili još jedan dramatičan napredak u osvajanju sjevera Iraka, javio je Rojters

Nuri al Maliki
Nuri al Maliki (Foto: Reuters)

Irački premijer Nuri al Maliki naredio je po prvi put iračkim vazdušnim snagama da pomognu kurdskim borcima u sukobu sa pripadnicima Islamske države (IS).

Maliki je ovo naređenje izdao nakon što su sunitski borci iz redova IS učinili još jedan dramatičan napredak u osvajanju sjevera Iraka, javio je Rojters.

Britanska agencija navodi da su kurdski borci, koji su se istrajno borili protiv snaga bivšeg diktatora Sadama Huseina, bili smatrani rijetkim snagama sposobnim da se odupru sunitskim pobunjenicima, koji, s druge strane, nijesu naišli na veći otpor iračke vojske tokom munjevitog prodora na sjeveru te zemlje u junu.

Onda su snage IS u nedjelju nanijele ponižavajući poraz Kurdima brzim osvajanjem tri grada kako bi se na kraju domogle naftnog nalazišta Mosul Dam, dodaje Rojters.

Uprkos predviđanjima kurdskih vojnih lidera da će njihove snage pokrenuti uspješnu kontra-ofanzivu, jedan visoki kurdski zvaničnik je apelovao na SAD da se umiješaju i dostave Kurdima oružje, "u ime borbe protiv terorizma".

Kurdski vojni lideri čije su se jedinice našle na udaru IS, rekli su Rojtersu da ne mogu da se izbore sa nadmoćnom sunitskom vatrenom silom.