Meksiko: U jeku borbe protiv organizovanog kriminala nestalo više od 20.000 osoba - Vijesti.me
nemoć države

Meksiko: U jeku borbe protiv organizovanog kriminala nestalo više od 20.000 osoba

Među nestalima su policajci, studenti, biznismeni i više od 1.200 djece mlađe od 11 godina

Civilne organizacije u Meksiku objavile su zvaničan podatak da je u toj državi nestalo više od 20 hiljada osoba u posljednjih šest godina.

Na sajtu organizacije Civilni prijedlog navedeno je da je 20.851 osoba nestala tokom administracije bivšeg predsjednika države Felipea Kalderona, koji je pokrenuo snažnu borbu protiv moćnih narko kartela u toj državi.

Kako je saopštila ta organizacija, u pitanju su zvanični podaci federalnog javnog tužioca iz čije kancelarije je u međuvremenu saopšteno da nemaju saznanja o postojanju takvog dokumenta.

Među nestalima su policajci, studenti, biznismeni i više od 1.200 djece mlađe od 11 godina, prenose agencije.

Između 2006. i 2012. bivši predsjednik Kalderon započeo je kampanju protiv organizovanog kriminala, uz razmještanje ogromnog broja vojnika u cijeloj državi

Na sajtu je navedeno ime svake nestale osobe, uz podatke o polu, starosti, datumu i mjestu njihovog nestanka.

Organizacija je navela da među podacima ne postoji dovoljno informacija da li su mnogi od ovih nestanaka povezani sa obračunom kriminalnih bandi.

Između 2006. i 2012. godine bivši predsjednik države Kalderon započeo je kampanju protiv organizovanog kriminala, uz razmještanje ogromnog broja vojnika u cijeloj državi.

Procjenjuje se da je više od 70 hiljada ljudi ubijeno u nasilju povezanom sa organizovanim kriminalom u tom periodu.