Merkel i Obama potvrdili dobru saradnju dviju zemalja - Vijesti.me
SUSRET LIDERA

Merkel i Obama potvrdili dobru saradnju dviju zemalja

Govoreći o Libiji, Obama je kazao da će se pritisak nastaviti sve dok lider te zemlje, Moamer Gadafi, ne ode sa vlasti.

Obama i Merkel
Obama i Merkel (Foto: Beta)

Američki predsjednik Barak Obama i njemački kancelar Angela Merkel saglasili su se danas u Vašingtonu da partnerski odnosi dviju zemalja, koje dijele iste vrijednosti, predstavljaju temelj unapređenja bezbjednosti u svijetu.

Obama je, dočekujući gošću, rekao da je Njemačka jedan od najjačih saveznika Sjedinjenih Američkih Država, a Merkel jedan od njegovih najbližih globalnih partnera.

Posjeta Merkelove, između ostalog, treba da umanji razlike dviju zemalja po pitanjima globalne ekonomije i određenih spoljnopolitičkih pitanja, prije svega Libije.

Prilikom glasanja u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kada je usvojena rezolucija kojom se uspostavlja zona neletenja nad Libijom, Njemačka je bila uzdržana.

Govoreći o Libiji, Obama je kazao da će se pritisak nastaviti sve dok lider te zemlje, Moamer Gadafi, ne ode sa vlasti.

Prema njegovim riječima, NATO operacija u Libiji je takva da svaka zemlja članica te vojne alijanse, pa i Njemačka, ima svoju ulogu.

Odnosi Obame i Merkelove nisu imali dobar početak, jer mu ona nije dozvolila da 2008. godine, tada samo kao predsjednički kandidat, održi govor ispred Brandeburške kapije u Berlinu.

Naredne godine, Obama, tada već kao predsjednik, odbio je poziv da prisustvuje 20-ogodišnjici pada Berlinskog zida.