Merkel pozvala svjetske sile na samit o Libiji - Vijesti.me
Merkel odlučila da u nedjelju bude domaćin sastanka

Merkel pozvala svjetske sile na samit o Libiji

Njemačka je na sastanak pozvala Fajeza al-Saradža, čelnika Libijske vlade nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, i generala Kalifu Haftara, lidera rivalske Libijske nacionalne armije

Angela Merkel je 14 godina na čelu Njemačke
Angela Merkel je 14 godina na čelu Njemačke (Foto: Beta/AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas svjetske sile na samit u Berlinu, gdje će razgovarati o naporima za postizanje mira u Libiji.

Iz njene kancelarije saopšteno je da je Merkel odlučila da u nedjelju bude domaćin sastanka, nakon konsultacija sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom, prenosi AP.

Njemačka je na sastanak pozvala Fajeza al-Saradža, čelnika Libijske vlade nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, i generala Kalifu Haftara, lidera rivalske Libijske nacionalne armije.

Navodi se da su pozvani i zvaničnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, kao i nekoliko afričkih i arapskih zemalja.

U ponedjeljak je u Moskvi, na inicijativu predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, održan sastanak predstavnika Libije, na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ruske Federacije i Turske.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da je nakon više od osam sati pregovora Fajez al-Saraj potpisao sporazum, dok je Kalifa Haftar napustio pregovore ne potpisavši sporazum i vratio se u Libiju, zatraživši prethodno još jedan dan kako bi razmislio o sporazumu.