Misterija Kenedijevog ubistva zasad ostaje tajna - Vijesti.me
ODLOŽENA OBJAVA KOMPLETNE DOKUMENTACIJE

Misterija Kenedijevog ubistva zasad ostaje tajna

Američki predsjednik kazao je da nije imao izbora i da je bio prisiljen da prihvati izuzeće pojedinih djelova dokumenata iz objave.

Džon Kenedi
Džon Kenedi (Foto: en.wikipedia.org)

Obećana objava kompletne dokumentacije o ubistvu Džona F. Kenedija odložena je zbog uvjerenja da neke stranice ipak moraju ostati tajne.

Američka Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju odlujčila je da objavi "samo" oko 2.800 dokumenata o ubistvu bivšeg predsjednika SAD, što je otprilike 300 manje nego što ukupno ima tajnih dokumenata, prenosi Index.hr.

Sadašnji predsjednik SAD Donald Tramp kazao je prošle subote da će odobriti objavu svih tajnih dokumenata vezanih za ovo ubistvo koje je u javnosti izazvalo mnogo kontroverzi i teorija zavjere, uz obrazloženje da Amerikanci zaslužuju transparentnost. 

Međutim, u četvrtak je prihvatio zahtjev da se javnosti ipak uskrati dio materijala, od kojih je većina u rukama FBI-ja i CIA-e, kazali su na pres konferenciji visoki zvaničnici kabineta američkog predsjednika. 

Tramp je potpisao memorandum šefovima uprava i agencija u kabinetu, u kojima im poručuje da Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada "osigura što je moguće veći pristup" dokumentaciji "kako bi ljudi konačno mogli da budu potpuno informisani o svim aspektima tog ključnog događaja". 

Iako je po vlastitim rečima naložio da se "veo napokon podigne", pojedina državna tijela upozorila su "da određene informacije treba i dalje da ostanu nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka i pitanja vezanih za spoljnu politiku". 

Američki predsjednik kazao je da u takvoj situaciji nije imao izbora i da je bio prisiljen da prihvati izuzeće pojedinih djelova dokumenata iz objave. 

Naložio je ipak državnim telima da u idućih 180 dana provjere sve izuzete djelove. Na kraju tog razdoblja Tramp je rekao da će tražiti da se objave sve informacije za koje službena tijela ne budu mogla podnijeti dokaze da ih treba zadržati u tajnosti. 

Američki predsjednik Džon F. Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. Komisija koja je istraživala ubistvo 46-godišnjeg harizmatičnog predsjednika zaključila je da ga je ubio bivši strijelac prve klase američke Mornarice Li Harvi Osvald i da je u tome bio sam, prenosi AFP.