Morsi osuđen na smrt, Erdogan traži reakciju međunarodne zajednice - Vijesti.me
NOVA PRESUDA

Morsi osuđen na smrt, Erdogan traži reakciju međunarodne zajednice

"Veoma je značajno za socijalni mir i obnovu stabilnosti u Egiptu da bude spriječeno izvršenje smrtne kazne protiv Mohameda Morsija", ocijenio je Erdogan, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje

Mohamed Morsi
Mohamed Morsi (Foto: Beta-AP)

Egipatski sud osudio je danas svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija na smrtnu kaznu, u procesu u kojem je optužen zbog masovnih bjekstava iz zatvora i napada na policiju tokom pobune protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Sud je po ovim optužbama u maju tražio smrtnu kaznu za Morsija, ali je taj zahtjev dat na razmatranje razmatranje muftiji - tumaču islamskih zakona pri vladi Egipta.

Vrhovni vođa egipatske organizacije Muslimansko bratstvo, Mohamed Badi, takođe je, u ovom slučaju, osuđen na smrt.

Na ovu presudu može se uložiti žalba.

Sudija Šaban al-Šami, rekao je da je na smrt osuđeno još pet vođa Muslimanskog bratstva, koji se nalaze u zatvoru.

Ranije danas, isti sud izrekao je Morsiju kaznu doživotnog zatvora od 25 godina, u slučaju u kojem je optužen za špijunažu u korist palestinskog Hamasa i Irana.

Ista kazna u tom slučaju izrečena je i Badiju.

Morsi je već ranije u odvojenom postupku osuđen na 20 godina zatvora zbog podsticanja nasilja. 

Erdogan kritikovao smrtnu kaznu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao egipatsko pravosuđe koje je potvrdilo smrtnu kaznu Morsiju, ocijenivši da je to "masakr protiv osnovnih prava i sloboda". 

"Veoma je značajno za socijalni mir i obnovu stabilnosti u Egiptu da bude spriječeno izvršenje smrtne kazne protiv Mohameda Morsija", ocijenio je Erdogan u saopštenju.

Turpski predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Islamsko-konzervativna vlada Erdogana, tadašnjeg premijera Turske, bila je bliska podrška Morsiju nakon što je 2012. godine izabran za predsjednika Egipta, nadajući se da će pomoći oživljavanju uticaja Turske u regionu.

Morsi, prvi egipatski izabrani predsjednik, je vladao samo godinu dana - do jula 2013, kada ga je svrgnula vojska nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine. 

Pobuna protiv Mubaraka je izbila 25. januara 2011. godine, a 28. januara je došlo do masovnog paljenja policijskih stanica širom Egipta, kada su pobjegle na hiljade zatvorenika, među kojima i nešto ranije zatvoreni Morsi.

Otkad je Morsi svrgnut, policija je u očima egipatskog naroda uglavnom rehabilitovana za nasilja tokom pobune 2011. i za njih egipatski zvaničnici i lojalni mediji sada najviše krive Muslimansko bratstvo i strane faktore.

Nekadašnji komandant egipatske armije, koja je svrgla Morsija, Abdel Fatah al-Sisi je prošle godine izabran za predsjednika zemlje.On se zariče da će iskorijeniti Muslimansko bratstvo, nekad najjači egipatski politički pokret, koji se sada nalazi na crnoj listi kao "teroristička grupa".