Na obali Mozambika nađene olupine aviona Malezija Erlajnza? - Vijesti.me
OBA DIJELA JEDNAKA PANELIMA BOINGA

Na obali Mozambika nađene olupine aviona Malezija Erlajnza?

"Zaključak analize je da ti djelovi najvjerovatnije pripadaju avionu sa leta MH370", rekao je Čester.

Dvije olupine koje su nedavno pronađene na obali Mozambika vrlo vjerovatno pripadaju avionu Malezija Erlajnza na letu 370, koji je nestao najvjerovatnije negdje iznad Indijskog okeana, potvrdili su danas australijski i malezijski zvaničnici.

Analiza koju je obavio međunarodni tim istraživača pokazala je da su oba djela jednaka panelima boinga Malezija Erlajnza 777, saopštio je ministar saobraćaja Daren Čester.

"Zaključak analize je da ti djelovi najvjerovatnije pripadaju avionu sa leta MH370", rekao je Čester.

Dimenzije, materijal i konstrukcija oba dijela jednaki su onima sa Boinga 777, a boja i šara slažu se sa onom koju koristi Malezija Erlajnz, rekao je u odvojenom saopštenju malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Laj.

Novo otkriće potkrepljuje tvrdnje vlasti da se boing srušio negdje iznad Indijskog okeana, međutim, još nije poznato da li će djelovi pronađenog aviona pomoći istraživačima da otkriju pravi uzrok pada.

Avion Malezija Erlajnsa na letu MH370 sa 239 putnika nestao je 8. marta 2014. godine. Vjeruje se da se letjelica srušila negdje na južnom potezu Indijskog okeana, oko 6.000 kilometara od Mozambika.

Vlasti su predviđale da će sve djelove aviona, koji nisu potonuli na dno okeana, morske struje odnijeti na istočnu obalu Afrike.

Dio krila aviona pronađen kod ostrva Reunion prošle godine jedini je dio koji je potvrđeno pripadao nestaloj letjelici Malezija Erlajns.