Najplaćenije rudarske destinacije svijeta - Vijesti.me
Popularan Čile

Najplaćenije rudarske destinacije svijeta

Globalni prosjek godišnje plate u industriji rudarstva iznosi 98.787 američkih dolara. Najveće plate rudari imaju u Kanadi, Australiji i Sjedinjenim Državama

rudari Kina
rudari Kina (Foto: Press TV)

Kada u pitanju rudarska industrija Latinske Amerike najveće plate imaju stranci zapošljeni u Boliviji, međutim inostrani rudari se više opredjeljuju za Čile.

Prosječna godišnja plata kvalifikovanog rudara u Boliviji iznosi 156,900 dolara.

Slijede Peru sa 137.200 dolara i Argentina sa prosječnom godišnjom zaradom od 133.300 američkih dolara. Na globalnoj ljestvici, Bolivija je na četvrtom mjestu najboljih plata stranih rudara dok je Peru na devetom mjestu svjetske liste.

Globalni prosjek godišnje plate u industriji rudarstva iznosi 98.787 američkih dolara. Najveće plate rudari imaju u Kanadi, Australiji i Sjedinjenim Državama

Čile, koji se nalazi na prvom mjestu po platama domaćih rudara u regionu Latinske Amerike, u svijetu je na 23. mjestu po prosječnoj godišnjoj zaradi isplaćenoj strancima.

Glavni razlog u razlici prosječne godišnje zarade stranih rudara, po riječima stručnjaka, leži u činjenici da Bolvija teško dolazi do stranih radnika dok se Čile smatra razvijenom zemljom i poželjnom destinacijom za inostrane radnike.

S druge strane, domaći rudari su najbolje plaćeni u Čileu. Njihova prosječna godišnja plata iznosi 97.537 dolara, što je izuzetna plata ako se uzme obzir da prosječan dohodak domaćinstva u zemlji iznosi 11.000 dolara.

Drugi najplaćeniji rudari u Južnoj Americi su Brazilci sa prosječnom godišnjom platom od 76.800 US dolara. Slijede Kolumbija sa 61.100 dolara, Meksiko 56.100 USD, Bolivija 52.300 i Argentina 41.600 dolara.

Globalni prosjek godišnje plate u industriji rudarstva iznosi 98.787 američkih dolara. Najveće plate rudari imaju u Kanadi, Australiji i Sjedinjenim Državama.