NATO bombardovao skladišta municije u blizini Tripolija - Vijesti.me
VAZDUŠNI NAPADI

NATO bombardovao skladišta municije u blizini Tripolija

NATO je izveo vazdušni napad na skladište municije u blizini Tripolija, saopštio je jedan zvaničnik Alijanse. Čula jaka eksplozija, a televizija Al Arabija je javila da su u blizini aerodroma odjeknule dvije eksplozije.

"Možemo da potvrdimo da je izveden planirani vazdušni napad na skladište municije koje se nalazi oko 13 kilometara jugoistočno od Tripolija", rekao je neimenovani zvaničnik, ne navodeći više detalja, javio je Rojters.

U libijskoj prijestonici danas se čula jaka eksplozija, a televizija Al Arabija je javila da su u blizini aerodroma odjeknule dvije eksplozije.

Stanovnici koje je ranije kontaktirao AFP potvrdili su da su neposredno prije napada čuli avione koji su nadlijetali grad, ali nisu mogli da kažu koje su mete pogođene.

Zvanična libijska novinska agencija Džana ranije danas je javila da su snage NATO-a  izvele napade u gradovima Misrata i Al-Azizija na zapadu i u Sirtu, rodnom mjestu Moamera Gadafija, udaljenom oko 400 kilometara istočno od Tripolija.

Avioni SAD i dalje bombarduju libijsku vazdušnu odbranu

Američki borbeni avioni i dalje bombarduju libijsku vazdušnu odbranu, čak i nakon što je NATO ranije ovog mjeseca potpuno preuzeo komandu nad operacijama u Libiji, izjavio je danas portparol Pentagona Dejvid Lapan.

 

On nije precizirao koliko taktičkih borbenih aviona je dodijeljeno misiji NATO-a radi sprovođenja zone zabrane letova u Libiji, ali je potvrdio da su američke letjelice izvele više vazdušnih napada na kapacitete vazdušne odbrane libijskog lidera Moamera Gadafija otkako je Alijansa preuzela komandu 4. aprila, javio je AFP.

Portparol Pentagona je rekao da američki borbeni avioni ne učestvuju u napadima koji se odnose na mandat Ujedinjenih nacija radi zaštite civila od Gadafijevih snaga, ali da su američke letjelice u pripravnosti da po zahtevu NATO-a  učestvuju i u ovoj misiji.

Lapan je, pored toga, rekao da će Sjedinjene Države i dalje imati ulogu pružanja podrške operacijama koalicije u Libiji.

Američki zvaničnici su ranije rekli da su SAD ograničile svoju ulogu u operacijama koalicionih snaga u Libiji na pružanje podrške i patroliranje zonom zabrane letova.