Njemačka neće sa SAD u napade na ISIL - Vijesti.me
FRANK-VALTER ŠTAJNMAJER

Njemačka neće sa SAD u napade na ISIL

Štajnmajer je istakao da Njemačka nije ni pod kakvim pritiskom da se pridruži SAD i Francuskoj u vazdušnim napadima na teritorije koje kontroliše ISIL

Frank-Valter Štajnmajer
Frank-Valter Štajnmajer (Foto: Beta/AP)

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kazao je da Njemačka neće biti uključena u bilo kakve vazdušne napade ili kopnenu ofanzivu u borbi protiv Islamske države (ISIL) u Iraku.

Štajnmajer je rekao da Njemačka kao članica međunarodne koalicije na čelu sa SAD, stvarane kako bi se zaustavilo napredovanje pripadnika Islamske države (ISIL) u Iraku i Siriji, ima svoje odgovornosti, ali da neće preuzeti značajniju ulogu.

Odluku Berlina da pošalje oružje kurdskim borcima koji se sukobe sa ISIL "nije bilo lako donijeti", kazao je Štajnmajer njemačkom javnom servisu ARD. 

Kako je prenio Frans pres, on je istakao i da Njemačka nije ni pod kakvim pritiskom da se pridruži SAD i Francuskoj u vazdušnim napadima na teritorije koje kontroliše ISIL. 

"Ne, koalicija ne funkcioniše tako. Alijansa koja je formirana će podijeliti posao. Mi smo preuzeli dio naše...odgovornosti. Za nas se to ne dovodi u pitanje", kazao je Štajnmajer. 

Krajem prošlog mjeseca Berlin je najavio da šalje oružje kurdskim borcima na sjeveru Iraka kako bi im pomogao u borbi sa džihadistima iz redova ISIL-a. 

Njemačka je poslala i oko 40 vojnika sa zadatkom da pomognu u obuci kurdskih boraca u Iraku.