Nove optužbe: Mirovnjaci UN seksualno zlostavljali maloljetnike u Kongu? - Vijesti.me
POKRENUTA ISTRAGA

Nove optužbe: Mirovnjaci UN seksualno zlostavljali maloljetnike u Kongu?

Misija UN nije precizirala o kolikom broju slučajeva zlostavljanja je riječ niti je pružila više detalja o optužbama

Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije (Foto: Reuters)

Misija Ujedinjenih nacija za održavanje mira u Demokratskoj Republici Kongu saopštila je da je dobila pritužbe o seksualnom zlostavljanju koje sprovode tanzanijski mirovnjaci bazirani na sjeveroistoku Konga, što su posljednje u nizu takvih optužbi protiv snaga UN.

Misija UN, u saopštenju objavljenom kasno sinoć, navodi da su joj pristigle pritužbe protiv pripadnika njene Interventne brigade, zadužene za ofanzivne operacije, u selu Mavivi 23. marta, nakon čega je odmah pokrenuta istraga, prenosi Rojters.

"Prvi rezultati nagovještavaju da postoje dokazi o seksu u zamjenu za poklon ili uslugu i seksu sa maloljetnim osobama. Postoji i veliki broj tvrdnji  o očinstvu", navodi se u saopštenju.

Misija UN nije precizirala o kolikom broju slučajeva zlostavljanja je riječ niti je pružila više detalja o optužbama.

Misija svjetske organizacije u Kongu, koja je prvobitno uspostavljana tokom građanskog rata koji je trajao od 1998. do 2003, najobimnija je u svijetu, sa oko 20.000 uniformisanih pripadnika, a Savjet bezbjednosti joj je obnovio mandat ranije ove nedjelje na još godinu dana.

Mirovnjačke misije UN su se više puta suočavale sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

UN su izvijestile o 99 takvih optužbi protiv članova osoblja u cjelokupnom sistemu UN prošle godine.

Ranije ove nedjelje, UN su saopštile da su proširile istragu o novim optužbama za seksualno zlostavljanje stranih mirovnjaka u Centralnoafričkoj Republici, te da su tamo intervjuisale oko 108 navodnih žrtava, većinom maloljetnih osoba.