"Novi crni panteri" i pristalice Donalda Trampa najavili da će nositi oružje - Vijesti.me
KONVENCIJA REPUBLIKANACA ODRŽAĆE SE U OHAJU

"Novi crni panteri" i pristalice Donalda Trampa najavili da će nositi oružje

Zvaničnici u Ohaju su saopštili da će učesnici protesta po zakonu te države moći da nose oružje

Novi crni panter
Novi crni panter (Foto: Reuters)

Predsjednik afroameričkog pokreta “Novi crni panteri” Hašim Nzinga saopštio je danas da će njegovi pripadnici nositi oružje za samoodbranu na protestima pred konvenciju Republikanske stranke, a pristalice republikanskog kandidata Donalda Trampa su saopštile da će i oni učiniti isto.

"Ukoliko ta država dozvoljava, iskoristićemo pravo koje nam daje drugi amandman Ustava jer ima grupa koje najavljuju da će biti tamo i prijete da će nam nauditi", izjavio je Nzinga, čiji su “Novi crni panteri” dobili ime po afroameričkoj Partiji crnih pantera koja je bila aktivna između 1960-ih i 1980-ih godina i zalagala za borbu protiv društvenog ugnjetavanja, između ostalog i oružanim putem.

U intervjuu Rojtersu, on je osudio ubistvo petorice policajaca u Dalasu prošle nedjelje kao masakr i rekao da njegova grupa nije učestvovala u tom napadu.

Zvaničnici u Ohaju su saopštili da će učesnici protesta po zakonu te države moći da nose oružje.

Pristalice kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa saopštile su da će i oni nositi oružje na proteste, što je izazvalo zabrinutost da bi situacija u kojoj se dvije naoružane grupe nalaze blizu jedna druge mogla da eskalira.

Nzinga je rekao da očekuje da se "nekoliko stotina" članova stranke “Novi crni panteri” pridruži protestu koji počinje u četvrtak u Klivlendu.