Obavještajne službe: Kim Džong un i Kim Džong il koristili lažne pasoše - Vijesti.me
KADA SU APLICIRALI ZA VIZU 90-IH GODINA

Obavještajne službe: Kim Džong un i Kim Džong il koristili lažne pasoše

"Oni su koristili brazilske pasoše na kojima se jasno vide fotografije Kim Džong una i Kim Džong ila kako bi dobili vize stranih ambasada", rekao je Rojtersu predstavnik jedne obavještajne službe

Kim Džong un, pasoš
Kim Džong un, pasoš (Foto: Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Džong un i njegov pokojni otac Kim Džong il koristili su lažne pasoše kada su aplicirali za vizu u zapadnim zemljama 90-ih godina prošlog vijeka, prenosi Tanjug.

To tvrdi pet zapadnoevropskih obavještajnih službi.

"Oni su koristili brazilske pasoše na kojima se jasno vide fotografije Kim Džong una i Kim Džong ila kako bi dobili vize stranih ambasada. To pokazuje želju za putovanjima i ukazuje da je vladajuća porodica pokušala da izgradi posebnu rutu za beg", rekao je Rojtersu predstavnik jedne obavještajne službe. 

Kim Džong il, pasoš
Kim Džong il, pasoš(Foto: Reuters)

Još četiri izvora iz obavještajnih zapadnoevropskih agencija, navodi Rojters, potvrdila su postojanje pasoša na kojima, ispod slika Kim Džong una i Kim Džong ila, stoje imena Džozef Puag i Idžong Čoi, a izdati su u brazilskoj ambasadi u Pragu u februaru 1996. godine. 

Kako se navodi, vize su im vjerovatno trebale za putovanje u Brazil, Japan ili Hong Kong. 

Sjevernokorejska ambasada u Brazilu odbila je da komentariše, dok je brazilsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da istražuje slučaj.