Ofanziva sirijske vojske uz vazdušnu podršku Rusije - Vijesti.me
ZAJEDNIČKA AKCIJA

Ofanziva sirijske vojske uz vazdušnu podršku Rusije

Neimenovani zvaničnik je rekao da su pobunjenici pretrpjeli velike ljudske gubitke i da im je uništena tehnologija

Sirija napadi
Sirija napadi (Foto: Reuters)

Načelnik Generalštaba sirijske vojske Ali Ajub objavio je danas široku kopnenu ofanzivu vojske, dan pošto je Rusija raketama s bojnih brodova u Kaspijskom moru gađala položaje Islamske države.

General Ajub rekao je da su ruski napadi raketama pomogli vojnoj operaciji da eliminiše teroriste.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je u srijedu najmanje sedam civila ubijeno u vazdušnim napadima Rusije u sirijskoj provinciji Idlib.

Kako je objavljeno na sajtu NEWSru.com, pozivajući se na vojne izvore, sirijske snage su u saradnji s ruskom obavještajnom službom izvele napad na teroističku organizaciju Islamska država i grupu povezanu s Al Kaidom Nusra front.

Neimenovani zvaničnik je rekao da su pobunjenici pretrpjeli velike ljudske gubitke i da im je uništena tehnologija.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, napad je izveden blizu gradova uz glavni autoput koji povezuje jug i sjever zemlje i prolazi kroz veće gradove u zapadnom dijelu Sirije, koji je uglavnom pod kontrolom državnih snaga.

Šef Opservatorije Rami Abdulrahman izjavio je da nema znakova da su sirijske snage ostvarile bilo kakav veći napredak na terenu. Sirijska vojska je na kratko ušla u jedan grad, ali je bila primorana da se povuče, a 15 njenih vozila i tenkova je uništeno.

Abu al-Bara Al-Hamavi iz pobunjeničke grupe Adžnad al Šam tvrdi da su ruski avioni bombardovali od zore i da to nije prvi put da su Rusi bombardovali područje, ali da je ovo bio njihov najjači napad.

"Postoji pokušaj režima da napreduje, ali je situacija pod našom kontrolom"; rekao je on.

Koalicija sirijskih pobunjeničkih grupa, uključujući Al Nusra front drže području od krajem jula prošle godine, primorajući snage Damaska da se povuku.