Papa pozdravio susret Trampa i Kima: Nadam se da je ovo korak ka miru - Vijesti.me
"ZA DOBRO CIJELOG SVIJETA"

Papa pozdravio susret Trampa i Kima: Nadam se da je ovo korak ka miru

Tramp je postao prvi američki predsjednik koji je u nedjelju stupio na tlo Sjeverne, Koreje gdje se u Demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje sastao sa njenim vođom Kim Džong-unom te pristao nastaviti sa nuklearnim pregovorima

Papa Franjo
Papa Franjo (Foto: Reuters)

Papa Franjort je pohvalio sastanak između američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog vođe Kim Džong-una, izrazivši nadu da će on dovesti do mira.

"U posljednjih nekoliko sati u Koreji smo vidjeli dobar primjer kulture susrijetanja. Pozdravljam učesnike, uz molitvu da ovaj važan potez pridonese idućem koraku na putu prema miru, i ne samo na tom poluostrvu, nego za dobro cijelog svijeta", rekao je Papa pred hiljadama okupljenih na nedjeljnoj misi na Trgu svetog Petra, prenosi Hina.

Tramp je postao prvi američki predsjednik koji je u nedjelju stupio na tlo Sjeverne, Koreje gdje se u Demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje sastao sa njenim vođom Kim Džong-unom te pristao nastaviti sa nuklearnim pregovorima.

Kada se prošle godine sastao s Papom, predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in, koji je katolik, prenio mu je Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju.

Vatikanski zvaničnici kazali su kako će Papa, koji je ustrajno pozivao na zbližavanje dvije Koreje, razmotriti zamisao o takvom putovanju uz određene uslove, naročito ako to bude moglo doprinjeti u izgradnji mira.

Mun je rekao da mu je Papa, koji ove godine planira posjetiti obližnji Japan, kazao da će "definitivno odgovoriti" na službeni, pisani Kimov poziv, no malo je vjerovatno da je takav poziv već upućen.