Pas testiran pozitivno na koronavirus u Hongkongu, stavljen u karantin - Vijesti.me
REGISTROVAN I Prvi slučaj korona virusa u podsaharskoj Africi

Pas testiran pozitivno na koronavirus u Hongkongu, stavljen u karantin

Pas je odveden u srijedu iz doma vlasnice, šezdesetogodišnje žene koja je prethodnog dana testirana pozitivno na virus i prebačena u bolnicu u izolaciju

Koronavirus se širi
Koronavirus se širi (Foto: Beta/AP)

Pas jedne žene zaražene koronavirusom stavljen je u karantin u Hongkongu pošto su uzorci uzeti od životinje testirani pozitivno na koronavirus, javile su danas lokalne vlasti. 

Pas nije pokazivao nikakve znakove bolesti, saopštilo je hongkonško ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i zaštite okoline. Međutim, po rečima portparola, uzorci uzeti iz nosnih i oralnih šupljina životinje dali su blago pozitivan nalaz na koronavirus.

Pas je odveden u srijedu iz doma vlasnice, šezdesetogodišnje žene koja je prethodnog dana testirana pozitivno na virus i prebačena u bolnicu u izolaciju.

Nema nikakvog dokaza da životinje kao što su mačke ili psi mogu da prenesu virus na čoveka, međutim minsitarstvo je ocijenilo da domaće životine zaraženih osoba treba da budu stavljene u 14-odnevni karantin u za to određenim prihvatilištima.

Šefica zdravstvene službe Hongknga, autonomne kineske oblasti, Sofija Čan, rekla je da će biti urađeni dodatni testovi na kučetu, koje će biti u izolaciji dok mu testovi ne budu negativni. U Hongkongu je zabilježeno 93 slučaja zaraženih koronavirusom, od kojih su dvije osobe umrle.

Prvi slučaj korona virusa u podsaharskoj Africi

Nigerijske vlasti prijavile su danas prvi slučaj novog koronavirusa u toj zemlji, što je i prvi slučaj u podsaharskoj Africi, regionu sa najslabijim zdravstvenim sistemima.

Kako su saopštili zdravstveni zvaničnici u 20-milionskom Lagosu, riječ je o Italijanu koji je u utorak došao na službeni put u Nigeriju iz Milana i razbolio se sjutradan.

Slučajevi korona virusa potvrđeni su posljednjih nekoliko dana u Egiptu, Alžiru i sjevernoj Africi.


Vidi sve komentare