Peru: Humala se proglasio pobjednikom predsjedničkih izbora - Vijesti.me
SAMOUVJEREN

Peru: Humala se proglasio pobjednikom predsjedničkih izbora

Prema nezvaničnim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora, održanim u nedjelju, Humala je dobio 52 odsto glasova

humala
humala (Foto: Rojters)

Levičarski nacionalista Olanta Humala (48), prema nezvaničnim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora u Peruu, vodi i mogao bi biti budući predsjednik ove zemlje.

On se faktično već proglasio pobjednikom predsjedničkih izbora u Peruu.

"Sve ukazuje na to da smo pobjedili na izborima", rekao je on u Limi, prenosi Rojters.

Fudžimori je obećala da će eventualni poraz priznati, ali najpre želi sačekati zvanične rezultate.
"28. jula preuzeću dužnost predsjednika svih Peruanaca", dodao je on u izjavi novinarima.

Prema nezvaničnim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora, održanim u nedjelju, Humala je dobio 52 odsto glasova, i time oko četiri odsto više od protivnika, konzervativne političarke Keiko Fudžimori.

Fudžimori je obećala da će eventualni poraz priznati, ali najpre želi sačekati zvanične rezultate.

Nacionalna izborna komisija "Onpe" potvrdila je pobjedu Humale. Do sada su objavljeni rezultati glasanja u gradskim izbornim jedinicama. U gradovima je Fudžimori, prema istraživanjima, imala veći broj pristalica.

Humalin drugi pokušaj

Međutim, prema rezultatima sa 78,30 odsto glasačkih mjesta Humala je dobio 50,08 odsto glasova, a Fudžimori 49,91. Pošto se radi o gradskim sredinama u kojima su izbrojani glasovi, gotovo je sigurno da će Humala povećati vođstvo kada krene prebrojavanje glasova iz ruralnih djelova zemlje.

Humala se drugi put kandiduje za predsjednika, poslije poraza u drugom krugu izbora 2006. godine, kada je pobjedio Alan Garsija.

Humala, koji je indijanskog porekla, kao i 80 odsto Peruanaca, obećao je ravnopravniju raspodjelu bogatstva zemlje, naročito na jugu gdje 60 odsto stanovnika živi u siromaštvu.
Humala se vezuje za venecuelanskog antizapadno orijentisanog lidera Huga Čavesa, a trideset šestgogodišnja Fudžimori nosi sopstveno porodično breme optužbi za korupciju.

I Fudžimori i Humala su dobili podršku u prvom krugu zahvaljujući obećanju da će se boriti protiv siromaštva u kome, uprkos rekordnom ekonomskom rastu, podstaknutom izvozom minerala, još živi oko 30 odsto od 29 miliona stanovnika.

Druga ključna pitanja predizborne kampanje su bezbjednost i korupcija.

Otac Keike Fudžimori, bivši peruanski lider Alberto Fudžimori služi kaznu od 25 godina zatvora za korupciju i zloupotrebe ljudskih prava u borbi protiv gerilaca Svijetlog puta tokom svoje desetogodišnje vladavine od 1990-2000.

Pošto se okružila očevim saveznicima, Keiko nije uspjela da uvjeri mnoge birače da neće slijediti njegov put i pokušavati da ga oslobodi, ali je uspjela da privuče investitore, većinu medija i bivše konzervativne kandidate obećanjem da će se držati modela slobodne tržišne ekonomije i održati privredni rast.

Humala, koji je indijanskog porekla, kao i 80 odsto Peruanaca, obećao je ravnopravniju raspodjelu bogatstva zemlje, naročito na jugu gdje 60 odsto stanovnika živi u siromaštvu, ali svaki porast njegove popularnosti se negativno odražava na berzu u Limi.

On je na ovim izborima pokušao da se distancira od Čavesa i da se prikaže kao predstavnik umerene levice, poput one u Brazilu.