Pjongjang: Američki nosači aviona povećavaju mogućnost nuklearnog rata - Vijesti.me
AKTIVIRANI 24-ČASOVNI NALETI BOMBARDERA

Pjongjang: Američki nosači aviona povećavaju mogućnost nuklearnog rata

Ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Ja Song Nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje stvaraju "najgoru situaciju u istoriji oko Korejskog poluostrva"

Nosači aviona SAD
Nosači aviona SAD (Foto: Reuters)

Sjeverna Koreja je saopštila da razmještanje oko Korejskog poluostrva tri američka nosača aviona s pratećom flotom, "koji su u poziciji za napad", povećava prijetnju izbijanja nuklearnog rata, ali da je nemoguće predvidjeti kada će takav rat izbiti.

Ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Ja Song Nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje stvaraju "najgoru situaciju u istoriji oko Korejskog poluostrva".

On je napisao da su SAD reaktivirale 24-časovne nalete bombardera B-52, sposobnih da ponesu nuklearno oružje, "koje su postojale u vrijeme Hladnog rata".

"Obimne nuklearne probe i ucjene koje SAD sa saveznicima izvode bez prekida cijele godine da bi ugušile našu republiku, vode zaključku da je opcija koju smo izabrali bila ispravna i da treba da nastavimo tim putem do kraja", naveo je Ja.

On nije pojasnio šta bi taj "kraj" mogao da podrazumijeva. Sjeverna Koreja lansirala je u julu interkontinentalne balističke rakete, koje mogu da dosegnu kopno SAD, a nedavno je izvela do sada najveću podzemnu nuklearnu eksploziju.

Četvorodnevnu zajedničku pomorsku vježbu Vašingtona i Seula koja je u subotu počela u blizini istočne obale Južne Koreje, zvaničnici američke vojske su opisali kao jasno upozorenje Sjevernoj Koreji. Uz tri američka nosača aviona s pratećim ratnim brodovima, u vježbi učestvuje i sedam brodova južnokorejske mornarice.

Prema navodima Sedme flote američke mornarice, tri američka nosača aviona s pratećom opremom prvi put zajedno učestvuju u vežbi na zapadnom Pacifiku poslije vježbe blizu Guama 2007. godine.

Zajednička vojna vežba odvija se u vrijeme azijske turneje predsjednika SAD Donalda Trampa, tokom koje je posjetio i Južnu Koreju, a u razgovorima koje je imao glavna tema je bila nuklearna pretnja Sjeverne Koreje.