Pobunjenici nude primirje pod uslovom da Gadafi napusti zemlju - Vijesti.me
PREGOVORI U TOKU

Pobunjenici nude primirje pod uslovom da Gadafi napusti zemlju

Čini se da inicijative na obje strane ukazuju da se pojavio zastoj između snaga i da raste zamor od rata.

Libija
Libija (Foto: Beta/AP)

Režim Muamera Gadafija je pokrenuo napore za otvaranje kanala komunikacije sa zapadnim vladama u pokušaju da privede kraju sukobe u toj državi, objavio je britanski „Gardijan“.

Dok se nastavljaju sukobi u Libiji, bivši premijer te države Abdul Ati al-Obeidi, rekao je za Čenel 4: „Pokušavamo da pregovaramo sa Britancima, Francuzima i Amerikancima kako bi se prekinulo ubijanje ljudi. Pokušavamo da nađemo zajedničko rješenje.“

Obeidijeva izjava o povećanim naporima ka uspostavljanju kontakta sa zapadnim vladama došla je dok su opozicioni lideri u Bengaziju, de facto prijestonici pobunjenika, postavili njihove uslove za obustavu vatre.

Čini se da inicijative na obje strane ukazuju da se pojavio zastoj između snaga i da raste zamor od rata.

Obeidi je ranije potvrdio da su se viši savjetnik Gadafijevog uticajnog sina Saifa al-Islama sastao sa britanskim zvaničnicima juče u Londonu, otkrio je „Gardijan“.

Mohamed Ismail je ključni čovjek libijskog režima kojeg je Gadafijeva porodica koristila kao pregovarača u nagodbama o oružju i koji ima važne kontakte na Zapadu.

Takođe su se pojavile vijesti da su britanski zvaničnici proteklih nedjelja vodili diplomatiju iza scene i bili u kontaktu sa nekim libijskim zvaničnicima, uključujući Ismaila, rekao je portparol Dejvida Kamerona, koji je odbio da saopšti više detalja. „Svima njima šaljemo veoma jasnu poruku, a to je da Gadafi mora da ode.“

Portparol je naglasio da Britanija ne učestvuje u pregovorima o bilo kakvoj mogućoj trampi u cilju obezbjeđivanja Gadafijevog odlaska s vlasti. „Nema detalja“, rekao je.

Do otkrića privatnih razgovora između zapadnih zvaničnika i njihovih libijskih kolega, čak dok te iste vlade bombarduju libijske trupe na terenu, došlo je nakon što je najviši Gadafijev saveznik, bivši ministar spoljnih poslova i šef diplomatije Musa Kusa pobjegao u Britaniju ove nedjelje.

Libijski pobunjenici su ponudili obustavu vatre pod uslovom da Gadafi napusti Libiju a njegove se snage povuku iz gradova koji su sada pod kontrolom vlade, prenio je Rojters.

Uslove je objavio Mustafa Abdul-Džalil, lider opozicionog privremenog vladajućeg savjeta, sa sjedištem u Bengaziju.

„Nemamo ništa protiv obustave vatre, ali pod uslovom da Libijci u zapadnim gradovima dobiju punu slobodu da izraze svoje stavove...Naš glavni zahtjev je odlazak Muamera Gadafija i njegovih sinova iz Libije.

To je zahtjev od kojeg nećemo odustati,“ rekao je Džalil nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Abdelilom al-Hatibsetom u Bengaziju.

Televizija BBC je prenijela izjavu jednog libijskog ljekara, koji je rekao da je u napadima koalicionih snaga stradalo sedam civila, uglavnom djece, i ranjeno još 25 blizu naftnog grada Brega u srijedu.

Ljekar je rekao da je dobio poziv iz sela 15 km od Brege nakon što je u napadima pogođen vojni konvoj Gadafijecih snaga. Prikolica u kojoj se nalazila municija eksplodirala je između dvije kuće, i tada su poginule djevojčice i mladići starosti između 12 i 20 godina, javio je juče BBC. Taj izvještaj nije bilo moguće potvrditi.

Gadafijeve snage su napale tenkovima i artiljerijom zapadni grad Misrata, koji drže pobunjenici. Portparol pobunjenika je rekao da su u napadima libijskih snaga stradali civili.