Pokušaj puča u Libiji - Vijesti.me
ZEMLJA SA NEKOLIKO VLADA U RASULU

Pokušaj puča u Libiji

Novine dodaju da je Gvel zajedno sa svojim pristalicama pozvao druge vlasti u zemlji da mu se pridruže i stvore vladu nacionalnog jedinstva

Libija vojska
Libija vojska (Foto: Reuters)

Grupa bivših članova libijskog Generalnog nacionalnog kongresa (GNC), zajedno sa pripadnicima lokalnih snaga bezbednosti, objavila je da preuzima prostorije koje je ranije držao Kongres u glavnom gradu ove zemlje, javili su danas lokalni mediji.

Libijski list "Herald"“ javio je da je Halifa Gvel, koji je bio na čelu jedne od vlada zemlje nakon svrgavanja Muamera el Gadafija, uz podršku nekoliko članova GNC-a zaplenio ključne državne zgrade i televiziju u Tripoliju, prenio je Sputnjik.

Novine dodaju da je Gvel zajedno sa svojim pristalicama pozvao druge vlasti u zemlji da mu se pridruže i stvore vladu nacionalnog jedinstva.

Bivši pripadnik GNC-a takođe optužio Predsjednički savet, koji uskoro treba da se sastane u Tunisu, za negativan uticaj na nacionalno jedinstvo i rekao da su svi funkcioneri koje je imenovao Predsjednički savet raspušteni, navodi list.

Navodno je Vlada nacionalne sloge (GNA), koju su podržale UN, naredila da se uhapse oni koji stoje iza pokušaja puča.

Libija se nalazi u stanju previranja od 2011. godine, kada je počeo građanski rat u zemlji i kada je svrgnut Gadafi. U decembru su se libijske rivalske vlade, Savet narodnih poslanika sa sedištem u Tobruku i Generalni nacionalni kongres sa sedištem u Tripoliju, složile da se stvori GNA, da se formira Predsjednički savet i okonča politički zastoj.