Potpredsjednik Indonezije: Avion Air Asia se najvjerovatnije srušio - Vijesti.me
POTRAGA OBUSTAVLJENA ZBOG MRAKA

Potpredsjednik Indonezije: Avion Air Asia se najvjerovatnije srušio

Odmah po nestanku aviona sa radara su vlasti dve zemlje pokrenule potragu, ali letelica nije pronađena iako je prošlo već šest sati od kad je izgubljen kontakt, prenela je agencija AP

Putnički avion malezijske kompanije Er Azija koji je danas nestao sa radara najvjerovatnije se srušio, izjavio je potpredsjednik Indonezije Muhamad Jusuf Kala.

On je, međutim, dodao da indonežanske vlasti nemaju informacije o mogućem mjestu pada aviona, preni je Tass.

Spasioci su za danas prekinuli potragu zbog mraka, saopštilo je u međuvremenu indonežansko ministarstvo za saobraćaj. 

Avion malezijske kompanije Air Asia je rano jutros sa 162 putnika i članova posade nestao sa radara iznad Javanskog mora, na letu iz indonežanskog grada Surabaje ka Singapuru, javio je Rojters pozivajući se na nacionalnu spasilačku agenciju. 

Agencija je navela da će operacija biti nastavljena ujutro po lokalnom vremenu. 

U međuvremenu je objavljen satelitski snimak oluje zbog koje je pilot zatražio promenu pravca letjenja.

Predstavnik te agencije Tatang Zajenudin (Zaenuddin) rekao je britanskoj agenciji da će potraga biti obnovljena u šest sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak. 

Novinske agencije javile su ranije da su, u trećem ovogodišnjem incidentu koji se dovodi u vezu sa malezijskim kompanijama, dvije zemlje pokrenule potragu, ali da letjelica nije pronađena iako je prošlo više sati od kako je izgubljen kontakt sa njom. 

Na aerodromu u Singapuru nalaze se članovi porodica nestalih putnika

Regionalna niskobudžetna kompanija "Air Asia", koju je osnovao 2001. malezijski biznismen Toni Fernandes, saopštila je da je nestali avion "Erbas A-320-200" letio na unaprijed prijavljenoj ruti, ali da je tokom leta zatražio skretanje sa kursa zbog vremenskih prilika, prije nego što je izgubljen svaki kontakt dok se avion još nalazio u prostoru koji nadzire indonežanska kontrola leta. 

U saopštenju "Air Asia", regionalnog niskotarifnog prevoznika koji posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije, navodi se da je nestali "erbas A320-200" letio na unaprijed prijavljenoj ruti, ali je tokom leta zatražio da skrene sa kursa zbog vremenskih prilika, prije nego što je izgubljen svaki kontakt dok se avion još nalazio u prostoru koji nadzire indonežanska kontrola leta. 

"Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta je moglo da se dogodi, osim toga da je izgubljen kontakt", izjavio je generalni direktor indonežanske Agencije za saobraćaj Džoko Muržatmodžo i dodao da je posljednji kontakt između pilota i kontrole leta ostvaren u 6.13 sati po lokalnom vremenu (00.13 po srednjeevropskom), "kad je pilot zatražio dozvolu da izbjegne oblak time što će skrenuti lijevo i povećati visinu". 

Avion je poletio iz indonežanskog grada Surabaja, a u njemu su se nalazila dvojica pilota, pet članova kabinskog osoblja i 155 putnika, uključujući 16 djece i jednu bebu.

Većina putnika je iz Indonezije, troje je iz Sjeverne Koreje, a u avionu je i po jedan putnik iz Francuske, Malezije i Singapura.

Na aerodromu Surabaja, uspostavljen je krizni centar gdje se okupljaju rođaci putnika u potrazi za informacijama. 

Ministar za saobraćaj Ignasius Jonan rekao je novinarima da će spasilačka operacija biti usredsređena na područje oko ostrva Belitung, i da će u njoj učestvovati indonežanska vojska, nacionalna agencija za potragu i spasavanje, kao i Singapur i Malezija.