Preminuo detektiv koji je štitio najpoznatijeg atentatora u istoriji - Vijesti.me
POKUŠAO DA ZAŠTITI ČOVJEKA KOJI JE UBIO PREDSJEDNIKA

Preminuo detektiv koji je štitio najpoznatijeg atentatora u istoriji

Livel je ušao u istoriju kada je snimljena dramatična fotografija na kojoj se nalazi sa Lijem Harvijem Osvaldom i vlasnikom noćnog kluba u Dalasu Džekom Rubijem

Džim Livel
Džim Livel (Foto: Reuters)

Džim Livel, policijski detektiv iz Dalasa poznat po tome što je bio povezan lisicama sa Lijem Harvijem Osvaldom u neuspješnom pokušaju da ga zaštiti nakon što je ubio predsjednika SAD Džona Kenedija, preminuo je u 99. godini.

Livel je ušao u istoriju kada je snimljena dramatična fotografija na kojoj se nalazi sa Osvaldom i vlasnikom noćnog kluba u Dalasu Džekom Rubijem, 24. novembra 1963. godine.

Livel, koji je kao mladi mornar preživio napad Japana na Perl Harbor 1941. godine bio je u dalaskoj policiji već 13 godina, kada mu je povjereno da prebaci Osvalda iz policijske stanice u sudnicu, prenosi Rojters.

Livel i Li Harvi Osvald(Foto: Wikimedia Commons)

Detektiv se trudio da zaštiti čovjeka koji je ubio predsjednika, ali prije nego što ga je smjestio u blindirano vozilo, Rubi je pucao u njega i smrtno ga ranio, podsjeća Tanjug.

„On je umro, zar ne. Znači, ja sam omanuo“, rekao je Livel u intervjuu za En-Bi-Si njuz 2013. godine.

Fotografija za koju je Bob Džekson iz dalaskog Tajms heralda dobio Pulicerovu nagradu, snimljena je odmah nakon što je Rubi ispalio metak, pa je na njoj uhvaćen šok i dramatičnost trenutka.

Livel, u svijetlom odijelu i sa visokim šeširom, na fotografiji se naginje unazad i zapanjeno gleda Rubija. Lijevom rukom, koja je privezana lisicama za Osvalda, pokušava da uhvati kaiš njegovih pantalona.

Osvaldovo lice je iskrivljeno, a Rubi se vidi s leđa dok je njegov pištolj i dalje uperen u Osvalda.


Vidi sve komentare