Prvi slučaj korona-virusa u Njemačkoj - Vijesti.me
Prvi slučaj te bolesti potvrdilo je bavarsko Ministarstvo zdravlja

Prvi slučaj korona-virusa u Njemačkoj

Osobe koje su imale bliski kontakt sa pacijentom detaljno će biti informisane o mogućim simptomima, higijenskim merama i putevima prenosa

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Prva infekcija korona-virusom u Nemačkoj zabiljeležena je u Bavarskoj. Zaražen je muškarac iz okruga Štarnberg, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja u Minhenu. Prema informacijama Specijalnog odeljenja za infektologiju Državnog zavoda za zdravlje i bezbjednost hrane (LGL), kliničko stanje pacijenta u dobro. „On je pod medicinskim nadzorom i izolovan je.“

Osobe koje su imale bliski kontakt sa pacijentom detaljno će biti informisane o mogućim simptomima, higijenskim merama i putevima prenosa.

Raste broj smrtnih slučajeva

Prethodno su u Evropi zabiljeležena tri slučaja infekcije virusom 2019-nCoV – sva tri u Francuskoj. Ti ljudi su prethodno boravili u Kini. Tamo je do sada registrovano 4.000 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva porastao je na najmanje 104. Postoji sumnja da je zaraženo bar još oko 4.500 ljudi. Kineske vlasti očigledno nisu u stanju da spriječe širenje virusa.

Novi virus potiče najverovatnije sa jedne pijace u milionskom kineskom gradu Vuhanu, gdje se sa divljih životinja kojima se tamo trguje preneo na ljude. Za sada nema zaštitne vakcine protiv korona-virusa, niti posebne terapije za lečenje bolesti. Simptoni – suvi kašalj, temperatura, ubrzano disanje – mogu se ublažiti ljekovima.


Vidi sve komentare